Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква по-слабо петролно търсене през 2024 г. и малко по-силно догодина

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за растеж на петролното търсене през тази година до 860 хил. барела на ден (с 40 хил. барела по-малко от предишния доклад), докато за следващата година очаквам малко по-силен растеж на потреблението на важната енергийна суровина с 1 млн. барела на ден (с 50 хил. барела повече от предишната оценка).

В октомврийския си доклад МАЕ цитира отслабването на търсенето в Китай като ключов двигател на забавянето на растежа на петролното потребление през настоящата година.

Базираната в Париж агенция сега очаква китайското търсене да нарасне със 150 хил. барела на ден през 2024 г., което е с 30 хил. барела на ден по-малко спрямо прогнозите в септемврийския доклад. Потреблението през август спадна с 500 хил. барела на ден в сравнение със същия месец на миналата година - спад за четвърти пореден месец.

"Търсенето на петрол в Китай продължава да надминава очакванията и е основното препятствие за общия растеж на петролното търсене", посочи МАЕ.

ОПЕК също намали прогнозата си за растежа на глобалното търсене през 2024 г. при представяне на редовния си месечен доклад в понеделник, но все още прогнозира много по-силно нарастване на потреблението с 1,93 млн. барела на ден, което се дължи отчасти на по-големия принос от Китай.

Разликата между прогнозите на МАЕ и ОПЕК е равна на повече от 1% от световното търсене, отбеляза Ройтерс.

Ревизията идва в момент, в който геополитическото напрежение между Израел и Иран подхранва несигурността на световните енергийни пазари. Въпреки опасенията относно конфликт в Близкия изток, който има потенциал да наруши доставките на петрол, МАЕ каза, че свободният производствен капацитет на ОПЕК + се намира на исторически върхове, предлагайки пазарна увереност относно предлагането.

Световният пазар на петрол се насочва към значителен излишък през новата година, посочва още Международната агенция по енергетика, като увери пазарите, че агенцията е готова да действа, ако е необходимо, за да покрие всяко прекъсване на доставките от страна на Иран.

"С оглед на развитието на доставките, МАЕ е готова да действа, ако е необходимо. Както беше показано през 2022 г., агенцията и нейните страни членки могат бързо да предприемат колективни действия. Само публичните запаси на членовете на МАЕ са над 1,2 милиарда барела, с допълнителни половин милиард барела запаси, държани от индустрията по задължение", се добавя в доклада.

"Засега доставките продължават да текат и при липса на големи смущения пазарът е изправен пред значителен излишък през новата година", посочва МАЕ.

След доклада на МАЕ петролните фючърси задълбочават низходящото движение и вече поевтиняват с над 4% в рамките на деня.

Фючърсите на петрол Брент се понижават с 4,25% към 74,15 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 4,65% към 70,40 долара за барел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна