Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството украинци подкрепят забрана на свързваната с Москва Украинска православна църква

Киево-Печорската лавра в Киев, една от най-големите светини на православието в Украйна
Снимка: БТА

Четири пети от украинците заявяват, че подкрепят нов закон за забрана на свързани с Русия религиозни организации в публикувано днес проучване, докато Киев се стреми да премахне свързаната с Русия Украинска православна църква, предаде Ройтерс.

УПЦ, чиито последователи са 6% от респондентите, от години е обвинявана, че е инструмент на московското влияние в Украйна и че част от духовниците ѝ сътрудничат на руските служби.

Църквата отрича тези обвинения и настоява, че официално е прекратила всички връзки с Руската православна църква през май 2022 г. – три месеца след инвазията на Москва в Украйна.

През август Украйна прие закон, който забранява РПЦ на своя територия и обяви, че правителството ще състави списък със "свързани" организации", чиито дейности не са разрешени.

Мнозинството украинци са част от Православната църква на Украйна, която е основана през 2019 г. като независима от Москва и призната от Вселенския патриарх, който до голяма степен е смятан за духовен лидер на православното християнство, посочва Ройтерс.

Проучването на Киевския международен институт по социология разкрива широка подкрепа за закона във всички региони на Украйна, който остават под контрола на Киев. Дори в по-рускоговорящия изток над 70% от анкетираните подкрепят забраната.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна