Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Полша до 2035 само 10% от отпадъците да отиват на сметище

Юстина Дзивота-Яблойнска: 80% от населението е преминало към нови технологии за отопление

"От 1 октомври 2023 г. на територията на Варшава е абсолютно забранено да се използват отоплителни уреди с твърдо гориво"

| Интервю
Юстина Дзивота-Яблойнска - директор "Бизнес развитие" в компания за технологии за пречистване
Снимка: Наталия Ганчовска

Полски компании представиха пред българските си колеги националната политика на страната и фирмени практики  в областта на кръговата икономика и регулаторната рамка в управлението на битовите и производствени отпадъци
Организатори на срещата бяха Българската стопанска камара, Посолството на Република Полша в София и полското Министерство на климата и околната среда. На конференцията присъстваха и технологични компании с разработки в сферата на оползотворяването на отпадъците.
Как в Полша домакинствата масово заменят традиционните отоплителни уреди с високи технологии и биогорива, и как властите насърчават не само битовите потребители, но и бизнеса в прехода към зелена икономика и нулев въглероден отпечатък. Това коментира Юстина Дзивота-Яблойнска - директор "Бизнес развитие" в компания, специализирана в технологиите за пречистване и повторно използване на индустриални отпадни води, пред репортер на БНР:
"Технологиите, които използваме са свързани с изискванията на Европейския съюз за опазване на околната среда с цел намаляване зависимостта от въглищни източници на енергия, за намаляване използването на енергия от въглищни централи, за да се отговори на европейските изисквания. Това е политически въпрос, не е на компаниите. От страна на бизнеса, това което ние можем да кажем е, че този процес може да се случва само постепенно. Няма как да се затворят отведнъж всички въглищни мини и това е процес, който може да продължи дълго време."
 И сподели: "Ние изполваме европейските фондове за тази цел. За периода до 2027 година, тези компании, които искат да закупят и да внедрят технологии, опазващи околата среда са с приоритет при получаването на финансиране. Когато разработят своите проекти и в тях е записано желанието да намалят използването на енергия, на индустриален отпадък, да използват отново отпадните води, тогава техните проекти имат приоритет пред останалите."
"Приоритет е и намаляването на отпадъците като цяло. До 2025 година целим да постигнем до 55% оползотворяване на отпадъците от хартия, метали, пластмаса и стъкло и 60% до 2035 г. да бъдат повторно използвани. Така до 2035 само 10% от отпадъците да отиват на сметище. Специално хранителните отпадъци могат да се използват за компостиране, за торове, за производство на енергия от биогаз, но това, което е най-важно, е промяната на манталитета на хората. Правителството, компаниите и неправителствените организации са едната страна, но трябва да се мисли по-мащабно, за да бъде променен манталитетът на всеки един", разказва за целите  Юстина Дзивота-Яблойнска.
 И споделя опита за финансиране и подкрепата на местната власт:
"Практиката в Полша е да се използват европейските фондове от самите общини и с тях те да плащат на населението, за да се откаже от старите технологии и да ги замени с нови, енергоспестяващи и рециклиращи. Общинските власти плащат на домакинствата, за да се откажат от стария начин на отопление и на използване на стари уреди и да ги заменят с нови. Гражданите не са оставени сами да поемат този товар на замяната на технологиите, а са подкрепени от властите. Така градовете инвестират в чистотата на въздуха и по-добрите условия за живот на всички."
"Тази вълна набира скорост.  Например, през 2021 година само във Варшава са заменени над 1500 такива стари технологии и устройства. Печките на твърдо гориво са заменени с нови и модерни и са били свързани с градската отоплителна мрежа. От 1 октомври миналата година на територията на Варшава е абсолютно забранено да се използват отоплителни уреди с твърдо гориво. А шест години преди тази забрана общината на Варшава започва постепенна замяна и финансова подкрепа на населението за замяната на тези уреди с други - на газ, модерни екологични бойлери, газови бойлери или отоплителни помпи. Също използват соларна, вятърна енергия", отговори Юстина Дзивота-Яблойнска на въпроса за желанието на гражданите да подменят отоплението си.
И посочи, че:
"Към момента са останали само около 3000 стари отоплителни печки. 80% от населението е преминало към нови техологии. От началото на процеса до днес 80% от домакинствата са заменили своите стари уреди. За финансова подкрепа за подяна на тези уреди могат да кандидатстват всички - домакински кооперативи, физически лица, предприемачески организации, т.е. всички, които искат да постигнат този ефект.  Миналата година общият процент на рециклиране е бил 15%. Други 12% са били използвани за компостиране и други 30% от отпадъците са били неутрализирани или за производство на енергия, или по друг начин. Остатъкът е бил депониран."
 "Бих казала, че при внедряването на тези технологии не е въпрос на това какви са разходите, а какво се пести след като се внедри тази технология, защото ако сравняваме това, което е на старта, една такава технология струва повече от традиционната, но след внедряването на тази технология, голяма част от отпадъците се използват повторно и като цяло се плаща по-малко, отколкото при традиционните технологии. Ако законодателят реши да стимулира населението, манталитетът се променя много лесно. Пример за това са високите такси за генериране и депониране на прекалени количества отпадъци, за неизползване повторно на отпадните води, ако трябва да плащаш все повече и повече, тогава компаниите и домакинствата много лесно се съгласяват да си сменят технологията с нещо, което ще им спести плащането на тези такси", сподели аргументите си Юстина Дзивота-Яблойнска.
Тя е категорична: "Ние инвестираме, за да живеят нашите деца по-добре."
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна