Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo проучване: Инфлацията в света може да остане над целевите нива на централните банки

Това може да накара централните банки да се въздържат от по-нататъшни намаления на лихвите

Снимка: ifo.de

Икономически експерти от цял ​​свят очакват темповете на инфлация да останат над целевите нива, заложени от централните банки. Това констатира тримесечно проучване сред икономическите експерти, проведено от водещия германски институт Ifo и Швейцарския институт за икономическа политика.

Според проучването, инфлацията в Германия за тази година се очаква да достигне 2,4%, в Австрия 3,1%, а във Франция 2,3%, като за цялата еврозона достигне 2,6 на сто - над целевото ниво на Европейската централна банка от 2 на сто.

"Също така се очаква инфлацията да надхвърли целевото ниво на ЕЦБ от 2% в средносрочен план. Поради тези стагниращи инфлационни очаквания, централните банки могат да се въздържат от по-нататъшни намаления на лихвените проценти", посочи Никлас Потрафке от Ifo института.

Според същото проучване, в световен мащаб инфлацията може да достигне 4% през 2024 г., след което да се забави слабо до 3,9% догодина и до 3,6% през 2027 г.

"За разлика от предходното тримесечие, участниците вече не очакват по-нататъшен спад в нивата на инфлация през 2024 г.", отбеляза Потрафке.

Въпреки че инфлацията в Германия спадна през септември тази година до 1,6% (под целевото ниво от 2%), анкетираните икономически експертите очакват инфлация от 2,3% през 2025 г. и от 2,2% през 2027 г.

Очакванията за инфлацията през 2024 г. в Западна Европа са за 2,5% и за Северна Америка - 2,7%, което е доста под средното инфлационно ниво в световен план. Очакванията за инфлацията през 2024 г. бяха понижение съответно с 0,1 и с 0,4 процентни пункта в сравнение със същото проучването през второто тримесечие.

За 2027 г. експертите все още очакват инфлация от 2,1% в Западна Европа и от 2,4% в Северна Америка.

В други части на Европа очакванията за инфлация към 2027 г. са по-високи - инфлация от 2,7% за Северна Европа, от 3% за Южна Европа и от 5,9% за Източна Европа.

Сред регионите с особено високи инфлационни очаквания от над 20 процента са Южна Америка и големи части от Африка, показва още последното проучване, в което участвах общо 1514 икономически експерти от 119 държави. Самото проучване се проведе 17-и септември до 1-ви октомври 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна