Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в поредицата на БНР - "Магията на театъра":

Стефан Вълдобрев: Заобичах много повече България, природата ѝ, красотата ѝ и хората!

Стефан Вълдобрев и Пламена Бачийска
Снимка: Георги Бангиев

Стефан Вълдобрев, актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра"

Познавате Стефан Вълдобрев от театралната сцена, от киното, както и от концертите му с "Обичайните заподозрени". В едно интервю той казва: "За мен обиколките из България са като зависимост. Обичам страната, хората, природата и градовете ни". 

"Тази година протече доста странно - започна леко тегаво, но след 3 и 4 концерта усещах как влизаме в скорост, публиката вече знае новия албум, със всяка следваща среща хората знаеха песните и накрая всички концерти бяха продадени, така че беше интересна година, сподели за БНР Стефан Вълдобрев.

"Незабравими бяха концертите в Созопол - Аполония, Ментол, Кино Кабана, Варна и Русе, Търново... На 9 и 10 октомври продължих с презентацията на "Книга за песните" в Ямбол и Сливен. Това са много зареждащи срещи с хората от страната. Обожавам тези срещи.

Обиколките из страната започнаха след 2017 година, когато излезе албумът с песента "По полека" и тогава е началото на тези срещи с хората.

Тогава заобичах много повече България, природата ѝ, красотата ѝ, станах по-различен, аз се промених, това ме направи много по-толерантен, разбиращ. И зодията ми е такава, земна - "Телец", аз винаги съм близко до хората, допълни още Вълдобрев. 

Стефан Вълдобрев

Стефан Вълдобрев е играл на сцените на Театър "Българска армия", Народния театър, Младежкия театър, театър "Ла страда", Сатиричния театър, Театър 199, Драматичния театър в Пловдив и други. Участвал е във филмите "Изпепеляване", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Стъклената река", "Потъването на Созопол" и много други. 

Той беше и част от сериала „Недадените”, където е автор на музиката. Всъщност преди да композира музика за филми, той сътвори музиката за редица театрални спектакли. Автор е на музиката на филмите „Пансион за кучета”, където спечели първата си "Златна роза" за саундтрака към филма. Втората си "Златна роза" печели за най-добра мъжка роля във филма "Изпепеляване". Следват още много музикални произведения за редица филми – един от тях е "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

Много са вече и албумите на Стефан Вълдобрев, в които той не само композира музиката, но и пише текстовете. Първите му албуми са негови, а следващите - с него и Обичайните заподозрени. Неговата песен "По-полека" е избрана през декември 2020 год. за Песен на десетилетието от слушателите на БГ Радио, но и други негови песни са с престижни признания. Като кинорежисьор Стефан Вълдобрев е създател на филмите "Манчестър Юнайтед от Свищов", "100 години Тодор Колев" и други.

В "Магията на театъра" Стефан Вълдобрев разказва за своя път като творец, за трудностите и успехите, за умението му да съчетава всички тези изкуства, за радостите и неволите, за пътуванията и концертите в страната и чужбина и за интересните и незабравими събития от неговия живот като творец.


Още в интервюто на Пламена Бачийска със Стефан Вълдобрев за рубриката на БНР - "Магията на театъра".
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна