Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на град Набатия в Ливан е сред 16-те убити при израелски удар по общинска сграда

Дим се издига над южните предградия на ливанската столица Бейрут след израелски въздушни удари, 16 октомври 2024 година
Снимка: АП/БТА

Израелски удар срещу община в Южен Ливан прекъсна кризисна среща, а за пръв път от пет дни насам отново бяха поразени предградия на Бейрут.

ООН и хуманитарни организации описват като "отвъд катастрофална" ситуацията в северната част на ивицата Газа, където стотици хиляди разселени палестинци са блокирани и обект на постоянни удар.

Кметът на южния ливански град Набатия е сред 16-те убити при израелски удар по общинска сграда, в която се е провеждала кризисна среща. "16 души са загинали, а 52 други са ранени в окончателния брой на жертвите на израелските вражески удари по сградите на община Набатия и съюза на общините", се казва в съобщение на ливанското министерство на здравеопазването, което по-рано съобщи за шестима убити.

Според губернатора на областта на срещата се обсъждало разпределението на хуманитарна помощ към засегнатите от израелските атаки през последните седмици. Те са довели до масовия евакуации, а убитият кмет Ахмад Кахил е останал, за да помага на малкото други останали, твърди губернатора Хоуайда Турк, цитиран от Би Би Си.

Британската медия припомня, че при десетките удари срещу Набатия е унищожено и културното наследство в града, включително вековен османски пазар.

Нарушенията на международните хуманитарни закони са крайно неприемливи, обяви един от координаторите на ООН в Ливан във връзка с това, че при днешния удар в Набатия е поразена гражданска инфраструктура.

Тел Авив  твърди, че при тази атака и новата стрелба по южните предградия на Бейрут са поразени цели на групировката "Хизбула", като в ливанската столица става дума за подземен склад.

В районите обаче има голямо цивилно присъствие и ранените са десетки. Такава е ситуацията и в ивицата Газа, където след неколкократни удари по бежанския район Джабалия през последните дни израелските сили обявиха, че там е убит още един командир на "Хамас" и над 50 терористи.

Здравните власти в Газа, както и ООН съобщиха за десетки цивилни жертви на ударите -  65 само за последните 24 часа.

От седмица насам бяха поразени болници и пунктове за разпределение на храна. Видеокадри през последната седмица показаха голям брой загинали деца, осакатени и обгорени хора.

Според Палестинското общество на Червения кръст за оставащите стотици хиляди цивилни в този район вече няма безопасно място.

Болниците в Северна Газа са на ръба на катастрофата, твърди управляващият директор на здравното заведение "Ал Ауда" Мохамед Салех.

Медиците трябва да лекуват сложните травми на ранените при сериозен недостиг на лекарства, медицински консумативи, гориво и храна, дори и за самите лекари.

Израелските сили твърдят, че в северна газа са влезли 50 камиона с хуманитарни помощи, но според ООН провизии не са влизали в този район през последните две седмици.

В неделя Съединените щати заплашиха, че могат да намалят военните доставки за Израел, ако в Газа не започне да влиза хуманитарна помощ.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна