Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Павлова: ВСС трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор

Мария Павлова
Снимка: БТА

Според служебния правосъден министър Мария Павлова Висшият съдебен съвет трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд въпреки предварителните заявки на президента Румен Радев, че може да откаже да подпише указ за назначаването на избраните. 

Павлова беше категорична, че след като депутатите не са изпълнили законовите си задължения да изберат нова парламентарна квота, не могат да имат претенции към съдебните кадровици, когато те изпълняват своите законови правомощия. 

Павлова коментира процедурите преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Според служебния правосъден министър, която допреди да заеме поста беше и заместник-главен прокурор, дали президентът ще упражни правомощията си ще стане ясно едва през януари и март и само той може да реши как да се възползва от конституционната си възможност.

Тя призна правото на президента да има критики, както и на неправителствените организации, политическите формации, които критикуват процедурата, но многократно напомни, че ВСС, а и много други органи, са били поставени от политиците в тази ситуация - ключови органи и институции да функционират с години изтекъл мандат. И после реторично попита "добре ли е да спрем процедурата за избор на главен прокурор и да имаме обвинител номер едно с 10-годишен мандат".

Първа точка в днешното заседание на ВСС е старта и на втората процедура за избор на един от "тримата големи" в съдебната система, а именно председател на ВАС.

Преди да започне дебатът стана ясно, че част от съдебните кадровици са подготвили проект за декларация, която отговаря на критиките отвън към откритите процедури. Тази декларация беше огласена от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и вместо да започне работа по първа точка, в момента членовете на ВСС дебатират по нейното съдържание. В нея се критикуват политици, неправителствени организации, които призовават да спрат процедурата, в което тази част от авторите на декларацията смятат, че това е призив за нарушаване на Конституцията и наричат призивите "призив към ВСС да не изпълнява правомощията си". Според членовете на ВСС, застанали зад този документ, който все още не е гласуван, не могат те да бъдат държани отговорни за провала на съдебната реформа.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна