Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на печалбите и на прoдажбите на технологичния гигант TSMC през третото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатският технологичен гигант Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) обяви силни финансови резултати за последното тримесечие.

Tайванската мултинационална компания за производство и проектиране на полупроводници отчете ръст на нетните продажби през третото тримесечие на фискалната 2024 г. с 39% до 759,69 милиарда нови тайвански долара, или около 23,5 милиарда щатски долара.

Нетната печалба на основният производител на чипове за Nvidia и Apple пък скочи с 54,2% в сравнение със същото тримесечие на 2023г. достигайки 325,258 нови тайвански долара, или около 10,1 млрд. американски долара. Приходите преди данъци се увеличиха с цели 58,8% до около 11,9 млрд. щатски долара, а приходите от операции с 58,2% до приблизително 11,2 млрд. американски долара. Печалбата на акция пък нарасна с 54,2% на годишна база до 12,54 нови тайвански долара, или около 39 американски цента на акция.

"През третото тримесечие доставките на 3-нанометрови пластини представляват 20% от общите приходи от т.нар. силициеви "вафли" (използвани за интегрални схеми); 5-нанометрови представляват 32%; 7-нанометрови представляват 17%. Усъвършенстваните технологии, определени като 7-нанометрови и по-напредналите технологии, представляват за 69% от общите приходи от силициеви вафли", добави TSMC.

Акциите на TSMC поскъпнаха с над 70% тази година, изпреварвайки много от най-големите технологични фирми в Азия в отражение на прекомерните очаквания около бизнеса с изкуствения интелект (ИИ или AI). През юли най-голямата компания в Тайван повиши прогнозата си за приходите си през 2024 г., подчертавайки очакванията за устойчиви разходи за AI инфраструктура от Microsoft и Amazon.com. Стабилното приемане на изкуствения интелект също би трябвало да подпомогне продажбите на iPhone и на други електронни джаджи.

Инвеститорите продължава да следят за промени в тези очаквания, след като големият доставчик на оборудване за полупроводникова техника ASML Holding отчете много по-слаби поръчки през третото тримесечие - почти с 50% под прогнозите на анализаторите. Производителят на оборудване за производство на чипове обвини по-бавното от очакваното възстановяване на автомобилния, мобилния и компютърния пазар, което се отрази на плановете за разширяване на заводите за полупроводникови чипове. Единствено бизнесът, свърза с AI остава с позитивни перспективи, посочиха по-рано тази седмица от нидерландската компания.

Краткосрочните до средносрочни перспективи за приходите на TSMC остават стабилни въпреки потенциалното забавяне на растежа на глобалния производствен капацитет, което се предполага от ASML. Силното търсене на 2- и 3-нанометровите технологии на TSMC от Nvidia, AMD, Apple и Qualcomm служат като компенсация.

Засега изглежда, че TSMC преследва бърза международна експанзия. Компанията планира още заводи в Европа с фокус върху пазара на чипове с изкуствен интелект, според високопоставен тайвански служител. Това е в допълнение към текущото строителство на фабрики в Япония, Аризона (САЩ) и Германия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна