Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийски, световни и европейски шампиони подкрепят турнира „Таекуондо за права“

Снимка: ЦПТК

350 таекуондисти от 10 държави ще участват в първото за България спортно събитие по европейски проект, директно финансирано от Брюксел. В София пристигат представители на Словения, Гърция, Румъния, Белгия, Унгария, Словакия, Латвия, Сърбия, Полша и България, сред тях много световни и европейски шампиони.

Турнирът е част от проекта „Таекуондо за Права“, който е съфинансиран от "Еразъм +" и ще се проведе в „Асикс Арена“.

Церемонията по откриването ще се проведе в събота от 10.00 часа и ще включва демонстрации от полицаи на техники за самоотбрана и умения на спасителни кучета. Целта на демонстрацията е да се покаже симбиозата между бойните изкуства и обществената безопасност, но и
ще подчертаят съществената роля на партньорствата в социалната общност за насърчаване на безопасността и социалното включване.

На състезанията тази събота са поканени кметът на София, представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на младежта и спорта, Национална спортна академия, Академия МВР и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България.

Специално за събитието пристигат президентът на Европейската Таекуон-до федерация Леонардо Орос Дуек и вицепрезидентът Вирджиния Диониси. Депутатът от
Европейския парламент Андрей Ковачев и Чавдар Атанасов, председател на Спортната асоциация на Министерството на вътрешните работи също са поканени. Лице на проекта е олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова. В залата ще присъства и Ренета Камберова,  бронзова медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от Игрите в Рио де Жанейро, съобщи за БНР Венцислав Игнатов - председател на Централния полицейски таекуондо клуб:

"Този проект цели да привлече младите хора в дейността на правоохранителните органи, като дадем пример с такива личности и тези личности запалян младите хора за спазване на реда, законността и всичко свързано с тази тема. Всяка една от държавите идва с делегация от 20 човека - 15 състезатели и 5 ръководители, като доброволец, треньор, съдия и представител на правоохранителните органи от всяка страна. Състезателите са от възрастовите групи от 12 до 17 години. Правилата ще бъдат по правилата на Международната федерация по таекуондо в девет дисциплини. Целим високо спортно майсторство. Треньорите са популярни лица в този спорт. Те са световни и европейски шампиони, носители на най-високите степени. Ние ще разчитаме на Георги Игнатов и Златин Димитров, които са медалисти от последната световна купа в Словения", допълни Игнатов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна