Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу местния референдум в Община Добричка

Поле слънчоглед в Добруджа
Снимка: Галена Ковчазова

Българската ветроенергийна асоциация се обяви срещу подготовката и провеждането на местен референдум в Община Добричка на 27 октомври, свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на нейна територия. Според асоциацията всички действия на местната власт по подготовка на референдума са незаконосъобразни.

В позицията си, изпратена до медиите, от Българската ветроенергийна асоциация, заявяват, че не са против провеждането на референдуми по различни важни за обществото теми, но не са съгласни допитването да се използва за постигане на краткосрочни политически цели.

Те заявяват още, че са свидетели на негативна кампания срещу ветроенергийния сектор и нагнетяване на напрежението в обществото по темата. От асоциацията отказват и да присъстват на организирания днес от 17.00 часа от Община Добричка дебат по темата.

"Уважаваме притесненията на хората в община Добричка и заявяваме отговорно пред обществото ни, че българският и световният опит показват, че може да има безпроблемно съжителство между вятърната енергетика и земеделието, животновъдството и всички останали сектори на икономиката", се казва още в позицията им.

Чуйте повече в репортажа на Мая Райнова.
По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна