Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Николов: Има възраждане на популацията на дивото прасе

Снимка: Радио ВИДИН / Снимка: Радио Видин

Започна ловът на диво прасе, който по традиция се открива първата събота и неделя на октомври месец.

"Ловците чакаха с нетърпение този момент. Най-атрактивният лов, останал по нашите краища е дивата свиня. Защото е емоционален, прасето е силно животно, има случаи на единоборство прасе с ловец, миналата година имаше такъв случай", разказа Румен Николов, ръководител по лова. 

Прасето е животно, което не стои на едно място. Стадата обикалят там, където е спокойно и има храна. Тази година първи отстреляха прасе ловците от Буковец, каза още Румен Николов. От началото на ловния сезон са отстреляни към десетина прасета:

"То колкото по-застудява тогава вече по-може да се определят местообитанията, защото намалява хранителната база. Сега има неожънати ниви с царевица, има други неща в ниското за храна... Има достатъчно бройки нали, които са ни отпуснали за отстрел. 305 бройки имаме. Надяваме се ловците, като миналата година как изпълниха плана на 100 процента, миналата година бяха ни отпуснали 140 и няколко прасета, този път са ни отпуснали двойно."

Ловът на диво прасе продължава до втората седмица на януари.

Първите три излета ловците правят мониторинг- ловците дават сведения на ръководителя по лова какви и колко животни са видели в дадения район.

Цялото интервю с Румен Николов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Йорданка Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна