Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на продажбите на дребно в САЩ през септември

През септември продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-силно от очакваното, което е в подкрепа на прогнозите, че водещата световна икономика ще продължи да бележи добър растеж и през третото тримесечие на 2024 г.

Продажбите на дребно през септември се повишиха с 0,4% спрямо август, когато нараснаха с 0,1%, достигайки обем за 714,4 млрд. долара, показват данни на официалната американска статистика, докато пазарните очаквания бяха за тяхно увеличение с 0,3 на сто.

Спрямо септември 2023 г. продажбите на дребно нараснаха с 1,7% след растеж с 2,2% през август.

Продажбите на дребно са голяма част от потребителските разходи на американците и са добър индикатор за силата на водещата световна икономика. Продажбите на дребно отслабнаха в началото на второто тримесечие, но през третото тримесечие продажбите нарастват с темпове, съответстващи на стабилен икономически растеж.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през септември с 0,5% след повишение с 0,2% месец по-рано (възходяща ревизия от нарастване с 0,1%).

Продажбите на дребно, изключвайки тези на автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, скочиха с цели 0,7% след повишение с 0,3% през август и очаквания за по-слабо нарастване с 0,3 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, тъй като потребителските разходи оказват важен принос за растежа на икономиката.

Сигналите за устойчив икономически растеж вероятно няма да обезсърчат Федералния резерв да предприеме по-нататъшно понижение на основната американска лихва през следващия месец, но днешните данни вероятно ще "бетонират" очакванията за намаляване на федералната фондова лихва на заседанието през ноември с 25 базисни пункта.

През септември Федералният резерв започна своя цикъл на облекчаване на паричната и лихвена политика с необичайно голямо намаление от 50 базисни пункта на основния си лихвен процент, понижавайки го до диапазона 4,75-5,00% на фона на нарастващите опасения за пазара на труда.

Преди това Фед повиши лихвите с общо 525 базисни пункта през периода от 2022 г. до 2023 г., за да ограничи растящата инфлация.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна