Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заможни млади хора също стават жертва на трафик

Снимка: БНР

Заможни млади хора също стават жертва на трафик на хора. Това отчетоха от Националната комисия за борба с трафика на хора. В навечерието на Европейския ден за борба с трафика на хора от Комисията казаха, че и все повече мъже стават жертва на трафик. 

Според психолога от Комисията за борба с трафика Антоанета Димитрова не само хората от уязвимите групи, но и хора с възможности стават жертва на трафик.

"Лица, които са презадоволени с всичко, те искат да опитат нещо по-различно. Започва се с наркотици, с предлагане на сексуални услуги. Когато усетят, че са станали жертва на трафик, нали, някой се осъзнават и търсят помощ, други от срам и вина просто се заключват в себе си, могат да стигнат до самоубийство". 

Такъв случай е имало миналата година, казва Антоанета Димитрова. Тя предупреждава, че дори хората със солиден социален опит и среда попадат под манипулациите на трафикантите. 

"Запълва по някакъв начин липсите и така хората стават много лесни мишени".

Общо 89 души за 2023 г. са формално идентифицираните като жертви на трафик. За тази година броят е 55. Увеличава се броят на мъжете, подали сигнал за трудова експлоатация. 

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация са европейските държави, в които проституцията е законово регламентирана. 

Трафикантите все по-често въвличат жертвите си в измамни схеми, злоупотреба с данъчни или социални системи, съчетават принудителния труд със сексуалната експлоатация.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна