Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: РСМ да си изпълни ангажиментите към Брюксел по преговорната рамка

"Планът на Зеленски беше приет резервирано, доколкото се побира във формулата "към преговори чрез ескалация""

| Интервю
Любомир Кючуков
Снимка: Росица Александрова, БНР

Опитите на РСМ да се представи присъединяването им към ЕС като проблем на двустранните отношения с България не са коректни. Това си е проблем на Скопие с Брюксел. И няма как да има преговори за нова преговорна рамка, защото тя се приема с консенсус от всички страни членки. Не можем да смятаме, че нейното предоговаряне е възможно. Брюксел чака Скопие на изпълни своите ангажименти.

Това коментира в интервю пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института по икономика и международни отношения.

Според него разговори между Скопие и България може да има и следва да има, независимо дали правителството у нас е служебно или редовно, но преговори по преговорната рамка не може да има, защото не зависи от България, приета е от ЕС.

"Друг елемент беше коридор №8, оптиката на ЕС, която се прехвърли от разширяването на Съюза към сигурността. Въпреки сериозната съпротива зам.-министрите на транспорта на България и РСМ на среща в ЕК потвърдиха ангажимента за изграждането на коридор №8. Нещо, което от Скопие се отричаше, но то е необходимо на ЕС и НАТО и не през призмата на разширяването, а на военния Шенген - формиране на логистични коридори. Скопие трябва да се съобразява с геополитическата обстановка, както и с позициите на ЕС и НАТО", коментира Любомир Кючуков.

Той допълни, че разширяването на ЕС ще стане приоритет за новата ЕК, "защото за доста дълъг период от време ЕС беше загърбил разширяването и се беше превърнало в инерционна процедура".

"Войната в Украйна, като че ли изцяло преобърна оптиката към разширяването. От една страна ценностите отстъпиха мястото си като фундамент на ЕС за сметка на геополитиката", смята дипломатът.

За совалките на Зеленски и представянето на Плана за победа, Кючуков коментира:

"Очаквам в скоро време, че ще се тръгне към някакви по-сериозни дипломатически усилия, въпреки че от представянето на План дипломацията отсъства. От известните параметри, 3 са засекретени анекси, се продължават на ангажимента на партньорите към Украйна. Основата цел е да се застави Русия да преговаря. Като че ли Планът беше приет резервирано, доколкото се побира във формулата "към преговори чрез ескалация".

Така прозвуча и при представянето на Плана в украинската Рада", коментира Любомир Кючуков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна