Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предприема защитни мерки срещу китайската вятърна индустрия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия предприема мерки за защита на местната и на европейска вятърна индустрия в по-обща план, тъй като нарастват страховете да не бъде изтласкана от китайската конкуренция.

Министерството на икономиката изготви план за действие за осигуряване на равни условия в сектора, подобряване на киберсигурността и намаляване на зависимостите за критични компоненти, посочва Блумбърг.

Съобщението дойде, след като германски политици се срещнаха с представители на европейски производители на вятърни турбини и подчертаха необходимостта от особено внимателно разглеждане на китайските производители, участващи в европейски проекти.

"Имаме силна вятърна индустрия в Германия и Европа. Трябва да продължим да подобряваме рамковите условия, така че тази индустрия да остане конкурентоспособна и да има условия за бъдещо създаване на стойност в Германия и Европа", каза министърът на икономиката Роберт Хабек.

По-рано тази година германски разработчик на офшорна вятърна енергия избра китайски производител да достави турбини, необходими за проект в Северно море, което предизвика контрол от страна на германското правителство и реакция от страна на представители на индустрията в рамките на Европейския съюз.

Регионът вече е свидетел как европейската соларна индустрия е увредена от конкуренцията на евтините китайски слънчеви панели и е станал по-чувствителен към влиянието на трети страни върху сектори, смятани за стратегически, след като войната на Русия срещу Украйна ограничи газовите потоци към континента.

Министерството на икономиката на Германия заяви, че ще предостави големи гаранции чрез своята държавна банка KfW за производителите на вятърни турбини. То също така призова KfW, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да преразгледат финансирането на китайски компании, които "противоречат на интересите на националната или европейската индустриална политика" и "основателно се подозират, че нарушават конкуренцията".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна