Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се срещна с български военнослужещи, които участват в операция "Алтея“

Снимка: Пресцентър на президента

Президентът посети военната база "Бутмир“ и се срещна с българските военнослужещи, които участват в операция "Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. "Вие допринасяте за стабилността и сигурността в Европа“ – с тези думи президентът се обърна към българските военни. Операция "Алтея“ ще продължи и в бъдеще, както и българското участие в нея. 

Военната операция на Европейския съюз "Алтея” започва в края на 2004 година като продължение на мисията на ООН в балканската държава. Българска рота се включва за първи път в охраната на щаба в база "Бутмир“ още в началото на 2002 година като част от Стабилизиращите сили в Босна и Херцеговина (СФОР). В момента над 120 български военнослужещи участват в операцията на ЕUFOR "Алтея“.

"Оценката за работата на българските военнослужещи е изключително висока и това е ясен признак, че България оценява колко е важна сигурността и стабилността в този регион, за да имаме стабилност, сигурност и просперитет в Югоизточна Европа

В база "Бутмир" държавният глава благодари на българските военнослужещи, които участват в операция "Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина:

"Те изпълняват много важна роля за гарантиране на стабилността и сигурността. Работят в един многонационален формат".

България ще продължи да помага на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, за да повишат стандарта си по пътя за членство на страната в НАТО:

"Макар че в момента няма политически консенсус за това си членство. Аз продължавам да обяснявам на властите тук да погледнат на близката история на Източна Европа всички страни, които сме в момента член на Европейския съюз преди това сме станали членове на НАТО. И Албания, и Черна гора, и Северна Македония, те вече са членове на НАТО и се борят за своето членство в Европейския съюз. Това до момента е установеният път и аз наистина окуражавам властите тук да обмислят още веднъж и ако искат, а има консенсус за европейската перспектива да помислят първо и за тяхната евроатлантическа перспектива"

В Сараево президентът поднесе цветя пред паметната плоча, издигната в чест на България, която първа признава независимостта на Босна и Херцеговина през 1992 година:

"Моят въпрос към българските партии и политици е къде остана тази България? Къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона, която водеше във вземането на решения? Която беше първа в подкрепата, къде остана тази България, която инициира процеса за сигурност в югоизточна Европа. Аз мисля, че е крайно време да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни семейни и провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото, защото час по-скоро България трябва да възстанови своята водеща роля на Балканите".
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна