Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-интензивна размяна на военнопленници след офанзивата на Киев в Курска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската операция в руската Курска област е довелa до по-интензивна размяна на военнопленници между Киев и Москва, коментира базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от "Украинска правда". Преди два дни стана четвъртата размяна от началото на операцията на украинските сили на руска територия.

Преди последната размяна, когато в родината си се завърнаха по 95 души, общо са разменени 267 военнопленници. Според Института за изследване на войната само три размени са извършени от началото на годината до 6 август, когато започна операцията на украинската армия в Курск. От тогава до 18 октомври, когато бе последната размяна, са извършени четири, последната от които – с посредничеството на Обединените арабски емирства. Според „Украинска правда“ в родината си са се завърнали бойци, защитавали Мариупол и стоманодобивния завод „Азовстал“, бойци от украинската национална гвардия, служители на Държавната гранична служба и служители на други клонове на отбранителните сили на Украйна.

В началото на месеца ръководителката на мисията на ООН за правата на човека в Киев Даниел Бел, цитирана от ДПА в превод на БТА, посочи, че при интервюта войници и от двете страни съобщават за лошо отношение. Руските войници, взети в плен от украинските сили, обаче свидетелстват, че лошото отношение към тях приключва в момента на настаняването им в лагерите за военнопленници, докато украинците в руски плен са обект на жестокост.

Според украинския координационен щаб за лечение на военнопленници много от завръщащите се страдат от тежки заболявания, тежки наранявания и загуба на тегло поради изтезания и недохранване по време на пленничеството им в Русия, отбелязва още "Украинска правда".

Властите в Украйна разследват екзекуция от руски войски на 16 украински войници, които са се предали на източната фронтова линия – около Покровския фронт.

Още от 2022 година Москва отказва достъп на ООН до хората, попаднали в руски плен по време на войната на Русия срещу Украйна.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна