Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Народна банка на Китай

Народната банка на Китай понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта като част от пакета стимулиращи мерки, целящи съживяване на втората по сила световна икономика.

Основната лихва по едногодишните заем беше намалена с 25 базисни точки до 3,10% от 3,35%, докато петгодишната заемна лихва беше понижена също с 25 базисни пункта до 3,6% от 3,85%.

За последен път Китайската централна банка намали лихвите по кредитите през юли тази година.

Днешното решение не е изненадващо, след като гуверньорът на Китайската народна банка заяви по време на форум през миналата седмица, че лихвите по заемите ще бъдат понижение с между 20 и 25 базисни пункта на това заседание.

Седмици по-рано Народната банка на Китай обяви съкращения с 50 базисни пункта на съотношението на задължителните резерви на търговските банки, както и референтната обратна седемдневната репо лихва с 20 базисни пункта, давайки по този начин началото на най-агресивните стимулиращи икономиката мерки от коронавирусната пандемия насам, включвайки облекчения в подкрепа на "болния" имотен сектор и подкрепа за увеличаване на потреблението. Банката също така намали през миналия месец лихвения процент по средносрочното кредитиране с 30 базисни пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна