Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийска депутатка нападна вербално крал Чарлз III след негова реч в парламента на страната

Лидия Торп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това не е твоята земя, ти не си моят крал! Върнете ни това, което откраднахте от нас!", изкрещя независим сенатор в австралийския парламент малко след обръщението на британския монарх Чарлз III в парламента в Канбера.

Лидия Торп прекъсна церемонията в австралийската столица, след като отправи и обвинения към краля в геноцид, преди да бъде изведена от охраната. 

Тя е първата жена-абориген от щата Виктория, която става сенатор. Когато се закле, тя отказа да положи клетва за вярност към покойната кралица. Тя бе една от около 20 души, протестиращи, докато кралските особи полагаха венец на военен паметник по-рано през деня.

Това се случи през втория ден от посещението на Чарлз III и Камила в Австралия. Австралия е държава от Британската общност, където кралят е държавен глава.

Лидия Торп отдавна се застъпва за договор между правителството на Австралия и нейните коренни жители. Австралия е единствената бивша британска колония без такъв договор и много аборигени и жители на островите от протока Торес подчертават, че никога не са отстъпили своя суверенитет или земя на Короната.

Торп заяви пред Би Би Си след инцидента, че е искала да изпрати "ясно послание" на краля.

"За да си суверен, трябва да си от съответната земя. Той не е от тази земя", каза Торп и допълни, че кралят трябва да инструктира парламента да обсъди мирен договор с коренните народи.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна