Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Кражбите на вода в България са ужасяващи

"Основна цел трябва да е пестенето на вода, а това може да стане само с цената"

| Интервю
Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

За да се подобри финансовото състояние на ВиК дружествата първо трябва да се спрат кражбите на вода, а те в България са ужасяващи.

Това каза пред БНР Димитър Куманов от Сдружение "Балканка" и добави, че "този, който краде, обикновено краде много вода и не плаща нищо, няма да плаща и такса "водомер", а тези, които едва си покриват жизнените нужди, ще трябва да плащат и неговия масраф, което е абсурдно".

По думите на Куманов въвеждането на една такса, каквато ще е т.нар. "водомер", трябва да се има предвид, че основната цел трябва да бъде пестенето на вода, а това може да стане само с цената:

"Трябва да има две цени - до определен лимит да е една, а от този лимит нагоре цената да скача драстично".  

Според него за социално слабите граждани трябва да има помощи, за да си покриват сметките.

Димитър Куманов изказа мнение, че досега таксите за вода са били трикомпонентни - "едната е да ти докарат водата, втората е за отвеждане на отпадъчните води и третата е за пречиствателни станции":

"Има много места в България, където няма отвеждане на отпадъчни води и няма пречистване. Ако има една обща цена, това означава, че ще се увеличи цената за тези, които нямат отвеждане и пречистване на водата".  

Управлението на водите в България е безобразно лошо, смята той:

"За Плевен и за Ловеч решиха, че ще се строи язовир "Черни Осъм" и даже порядък на цена - 600 милиона лева ще платим за него. По изявление на бивш министър на регионалното развитие от 2023 г. от тази водоснабдителна система за Плевен и Ловеч, тя се казва Черни Осъм, има над 1000 незаконни включвания и се краде вода от нея. Вместо да строим язовира, трябваше първо да прекратим тези кражби. Чудя се къде са ДАНС и прокуратурата, за да разследват това. Защото има места в България, където шефовете на ВиК са най-богатите в областта. Явно, че тези, които крадат вода, не са случайни хора и за да не им нарушим интересите и да продължат да крадат, ще им стоим язовир, за да могат да крадат още. А при строителството на язовир какво разделяне на пари е... по познатите ни схеми".

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Куманов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна