Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на НАСА се срещна с президента и студенти в София

Бил Нелсън: Ще видим възможностите на една от компаниите ви, която произвежда микросателити

| Репортаж
2
Директорът на НАСА Бил Нелсън на лекция в СУ "Климент Охридски" в София
Снимка: БТА

Директорът на НАСА Бил Нелсън пристигна в България. Той изнесе изнесе лекция в Софийския университет, а преди това отговори на въпроси на журналисти.

Преди година България стана част от споразумението "Артемида'' за стратегическо международно партньорство в областта на космическите технологии.

Лекцията му бе посветена на международното сътрудничество, което ще подхрани пътуването до Луната. НАСА има дългосрочна програма, наречена "Артемида", чиято цел е изследването на Луната. През ноември 2022 Космическата агенция на САЩ изстреля капсулата "Орион".

Мисията беше непилотирана за тестови цели. Плановете са да има космическа станция, системи за кацане на хора. А дългосрочните цели – да има постоянна база на Луната, за да има и човешки мисии до Марс.

Директорът на НАСА Бил Нелсън

Бил Нелсън пристигна в България от Румъния. На срещите си в северната ни съседка е чул призивите на властите за сътрудничество в областта на сигурността и мирно използване на космическото пространство.

У нас той посети единствения производител на сателити в страната, който осигурява продукция за различни компании в световен мащаб. На срещата с президента Румен Радев са разговаряли и за български астронавт.

"Обсъдихме учаситето на бизнеса. Ще видим възможностите на една от компаниите ви, която произвежда микросателити. Но това, което трябва да знаете е, че космическият бизнес е начина, по който може да се постигне растеж в икономиката. България има доста сериозна възможност", каза Бил Нелсън на лекцията си в СУ "Климент Охридски".

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна