Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата нестабилност е основно предизвикателство пред германските инвеститори в България

Немалко немски компании развиват бизнес в България в специфични икономически сфери, въпреки военните конфликти в близост и политическата криза у нас

Снимка: Pixabay

Немската икономика се свива, като очакванията на правителството са спадът да възлиза на 0,2% от БВП. Една от основните причини за това са нерешени структурни проблеми, свързани с липсата на енергийна сигурност, прекомерната бюрокрация и недостигът на квалифицирани работници, както и геополитическата несигурност. През юли беше приет допълнителен пакет от мерки „Инициатива за растеж“, за да стимулират икономиката, които според вицеканцлера Роберт Хабек биха могли да увеличат темпа на растеж на Германия с около половин процентен пункт след като бъдат приложени напълно. Допуска се, че през 2025 г. растеж отново ще има и той ще е в размер на 1,1%, а през 2026 г. той ще възлиза на 1,6% от БВП.

Как турбуленциите, през които преминава един от двигателите на европейската икономика се отразяват в България?

Германия е ключов търговски партньор за нашата страна, като годишният стокообмен бележи ръст и достига 12 милиарда евро.

Соня Миклай

"Ние получаваме обратна връзка от компании, чийто производства са базирани в България. Въпреки предизвикателствата, пред които е изправена немската икономика, те все още гледат позитивно на развитието на своите инвестиции тук – обясни по време на специална бизнес закуска за медиите главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара Соня Миклай. – За тях обаче сред  водещите предизвикателства остават липсата на политическа стабилност, кризата в Близкия изток, демографските проблеми, с които се сблъсква и Германия, където стартира инициатива за улесняването на процедурата по наемане на работна ръка от чужбина. Проблем за нас не е толкова да задържим вече работещите в България германски компании, колкото да привлечем нови такива, което отново ни връща на темата за политическата нестабилност."

По думите ѝ, в България оперират и германски компании, които използват суровинните залежи на наша територия, поради което инвестициите им тук ще продължат в дългосрочен план. От друга страна, България има потенциал, който вече активно развива, свързан с привличането на специализирани компании в различни сфери, насочени към роботизацията, информационните технологии, киберсигурността и други. Немалко немски компании знаят това и неслучайно са открили свои офиси в страната.

Що се отнася до преимуществата, които немските инвеститори откриват в България в сравнение с нашите съседи на Балканите, ръководителят на икономическия отдел на посолството на Германия у нас Мориц Зайлер обясни:

Мориц Зайлер

"Мисля, че България има огромното предимство да бъде част от ЕС, членство в Шенген по въздух и вода, а надяваме се скоро и по земя, заедно със скорошно членство и в Еврозоната. Всичко това значително ще намали разходите на бизнеса. И все пак България има и недостатъка да бъде част от ЕС, тъй като спазва регулации, недопускащи определени нива на вредните емисии, както и невъзможност да осигурявате солидна държавна помощ за чуждестранните инвеститори, както го правят в съседните до вас страни. Но си мисля, че всичко това се компенсира от фондовете на ЕС, от които можете да се възползвате. Аз лично, ако съм инвеститор, бих предпочел да се възползвам от членството в ЕС, Еврозоната и Шенген, отколкото от сериозните средства държавна помощ в страна, която не е член и за чиято ефективност липсват достатъчно гаранции."





Снимки: БТА, Pixabay, БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна