Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 са ранените, някои от тях - тежко, съобщи турският министър на вътрешните работи

При нападението срещу турската авиокосмическа агенция са загинали 4 души

Дим се издига, докато екипи на органите на реда и бърза помощ са пред Turkish Aerospace Industries Inc. в покрайнините на Анкара, Турция, 23 октомври 2024 г.
Снимка: БТА

Четирима души са загинали и 14 са били ранени днес при терористична атака в Анкара, а двама нападатели са били неутрализирани, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа Х, цитиран от БТА.

Състоянието на трима от пострадалите е тежко, посочи министърът. 

Президентът Реджеп Ердоган потвърди броя на убитите и ранените. По време на нападението, което определи като ужасна терористична атака, Ердоган разговаряше в Казан с руския си колега Владимир Путин.

Нападението бе извършено в следобедните часове срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" (TUSAS) в предградието Кахраманказан, на около 35 километра от центъра на турската столица. 

Според първоначалната информация се предполага, че може да е извършен самоубийствен атентат с кола бомба. Има нападатели, които са нахлули в самия завод, като става въпрос за поне двама души.

Според свидетелства това са мъж и жена, които са облечени в черно. Те са записани на камерите за видеонаблюдение.

По информация на турската телевизия НТВ част от хората, които работят в завода, са успели да се преместят в специални помещения и там са чакали специалните сили да нахлуят в завода.

Според вътрешния министър Али Йерликая двама нападатели, мъж и жена, са били неутрализирани от полицията и самоличността им се установява. Неясен остава общият брой на атентаторите, както и дали определена организация стои зад атаката.

До медиите достигнаха записи от охранителни камери, на които се вижда лицето на единия от нападателите - слаб мъж с тъмна коса и мустаци, въоръжен с автомат. На други кадри въоръжен човек стреля от вътрешността на сградата по намиращи се пред входа ѝ.  

Преките излъчвания на местните телевизии от мястото бяха преустановени, както и достъпът до някои социални мрежи в Турция. Преди това се съобщаваше, че е възможно в сградата да са задържани заложници, както и че един от нахлулите вътре извършители се е взривил. 

Над района кръжат военни хеликоптери.

Редица нападения в Турция са извършвани от терористичните организации "Ислямска държава", ПКК (Кюрдската работническа партия) и леви групировки.

В момента в Истанбул се провежда Изложение за отбранителна индустрия. Изложението бе открито на 22 октомври и ще продължи до 26 октомври.

Днешният атентат е извършен броени дни преди националния празник на Турция – 29 октомври, когато ще се честват 101 години от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Турската авиокосмическа агенция е държавна компания, която произвежда и оръжия, и официално има над 15 000 служители.

Франс прес припомня, че продукти на тази турска индустрия, като бойните дронове Байрактар, носят на южната ни съседка 80 процента от външнотърговските ѝ приходи.

Нападението беше определено като терористично и осъдено както от представители на правителството, така и от опозицията. 

НАТО стои зад Турция, обяви след атаката генералният секретар на Алианса Марк Рюте.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна