Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент отхвърли предложението на Съвета на ЕС за промени в бюджета на Общността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент отхвърли предложението на Съвета на ЕС за промени в бюджета на Общността за следващата година, съобщи генералният докладчик по темата - евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Виктор Негреску. Той изрази и разочарование от факта, че колегите му от ЕНП са гласували по него заедно с крайната десница.

Негреску припомни, че скоро е била ревизирана многогодишната финансова рамка и подчерта, че Европейският парламент се придържа към нея.

"Съветът се опитва да ореже бюджета за 2025-та година, без да посочва причините за това", допълни той.

Като припомни, че бюджетът възлиза на около 201 млрд. евро, Негреску подчерта, че той трябва да се базира на инвестициите и че нарастващите разходи за погасяване на Плана за възстановяване не следва да намаляват финансирането на програми като "Еразъм+", "ЕС за здраве" и борба с природните бедствия и още:

"Ние сме твърде категорични, когато става дума за защита и управление на границите. Затова увеличихме средствата за фонда за миграцията и убежището с 25 млн. евро, инструмента за управление на границите с 35 млн., фонда за вътрешна сигурност с 5  млн. Когато става дума за защита на границите, ние ясно посочваме необходимостта от разширяването на Шенген чрез приемането на България и Румъния в него".

Негреску каза още, че колегите от неговата група, както и от "Обнови Европа", Зелените/Европейски свободен алианс и Левицата са се почувствали предадени от вота на евродепутатите от ЕНП.  Той заяви още, че настоява Съветът да се върне към първоначалните предложения на ЕК и припомни, че трябва да бъде постигнато съгласие по въпроса до края на ноември.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна