Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две биологични братчета и сестриче и две двойки близнаци са сред осиновените в Смолян

Петя Пампорова: Всяко дете има шанс да бъде осиновено

В България много трудно се осиновяват 3 деца, отчете тя

| Интервю
Снимка: nmd.bg

От началото на годината 38 деца са осиновени в България, а 3 от семейства в чужбина с помощта на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Смолян. Това обяви в интервю за БНР директорът ѝ Петя Пампорова. По думите ѝ бройката е по-висока в сравнение с 2022 и 2023 г.

Две биологични братчета и сестриче и две двойки близнаци са сред осиновените деца с помощта на смолянската дирекция. От там определят това като голям напредък.

В предаването "Преди всички" Пампорова обясни, че българинът по принцип не иска да осиновява 3 деца наведнъж, независимо от това, че са биологични братя и сестри и са неделими.

И все пак всяко дете има шанс да бъде осиновено, категорична бе тя и уточни, че това се отнася и за по-големите – на 14-15 години, но това обикновено се случва в чужбина.

"Българският осиновител обикновено очаква дете в ниска възраст, здраво и по възможност да не е от ромски произход. Но деца от неромски произход са изключително малко в регистъра за осиновяване. Българските майки не изоставят децата си. Обикновено децата, които се изоставят от майки с български произход, са деца на майки с психични заболявания, умствена изостаналост, наркозависими, ХИВ позитивни".

В смолянския регистър към момента са вписани 15 деца, като от тях 6 са във висока възраст с изразени ромски черти и са вписани в регистър за международно осиновяване. Има също една тройка биологични братя и сестри във висока възраст, също със силно изразени ромски черти. В регистъра е и двойка биологични брат и сестра в ниска възраст, за които ще се търсят български осиновители. 2 деца са в процедура по избор. Само за 2 деца в ниска възраст предстои избор, уточни Петя Пампорова.

Цялото интервю на Радостина Чернокова с Петя Пампорова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна