Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Tesla с над 10% след по-добри финансови резултати през третото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Tesla поскъпнаха с над 10% на извънборсовата търговия, след като на водещата американска компания за електромобили представи по-силни от очакваните финансови резултати през последното тримесечие.

След края на снощната търговия на Уолстрийт компанията на Илон Мъск обяви, че общите й приходи през третото тримесечие на фискалната 2024 г. са достигнали 25,1 милиарда долара, нараствайки с 8% през годината, надминавайки леко прогнозите на анализаторите.

Нетната печалба пък се повиши със 17% на годишна база до 2,1 милиарда долара, като печалбата на акция също нарасна със 17% спрямо същия тримесечен период година по-рано, достигайки 0,62 долара за акция, надвишавайки пазарните очаквания.

"Ние постигнахме силни резултати през третото тримесечие с ръст на доставките на превозни средства както последователно (спрямо второто тримесечие), така и на годишна база, което доведе до рекордни обеми през третото тримесечие. Ние също така отчетохме нашето второ най-силно тримесечие на приходите от регулаторни кредити, тъй като други производители на оригинално оборудване все още изостават с изпълнението на изискванията за емисии", сподели автомобилният производител при представяне на финансовия си отчет.

Графика на Тесла (в долари за една акция)


Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск пък обяви, че очаква от 20 до 30-процентен ръст на превозните средства на компанията през следващата година, както и че тогава роботаксито Cybercab ще "достигне обемното си производство".

Компанията има за цел да достигне "два милиона бройки годишно Cybercab", заяви Мъск, добавяйки, че роботаксито ще бъде изграждано в повече от една фабрика. Той също така каза, че Tesla тества услуга за роботакси в района на залива на Сан Франциско за своите служители, които са успели да се обадят за автономно управлявано превозно средство на Tesla, използвайки приложението на компанията за организиране на превози. Превозните средства имат и шофьор, който седи зад волана, в случай че се наложи човешка намеса.

По отношение на по-достъпните електрически превозни средства (EV), от компанията Tesla казаха, че тя има за цел да ги пусне през първата половина на следващата година, като Мъск да добави, че със стимули тези нови EV ще бъдат на цена "под 30 000 долара, което служи в известна степен като някакъв ключов праг".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна