Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчо Ковачев написа биография на Радичков със загадъчното заглавие "Тая жена животът"

Навръх 95-годишната от рождението на Йордан Радичков (24.10.1929-21.01.2004) в книжарниците може да се намери най-новата книга, посветена на големия български разказвач и драматург.

Заглавието е "Тая жена животът", а автор е Пенчо Ковачев, известен журналист, публицист, редактор и сценарист, роден на 30-40 км от селото на писателя – Калиманица, в Северозападна България. Казва, че за пръв път прочел „Всички и никой“ в казармата, а сега по любов към Радичков, той сигурно е в топ 3 в света.

"Книгата писах 15-20 години. Заглавието ѝ е малко загадъчно, но е на място в край с телци, верблюди и други образи. Фразата „тая жена…“ е универсумът на турлашкия говор – отбеляза пред БНР-Радио София Ковачев. – Замества други думи, може да се употребява за всичко. Може да кажат „тая жена детето“, „тая жена дъжд“…"

В ефир Ковчев разказа някои любопитни факти от биографията на Радичков. В биографичната книга са описани най-важните събития в живота на писателя, нови и непознати подробности, сред които първата му (непозната до сега) дописка, първият му (непознат до сега) фейлетон, работата му в периодичния печат, като сценарист в Киноцентъра, брак, деца, първа книга, първи игрален филм, първа пиеса…

Пред радиослушателите Ковачев разказа как Радичков е написал и издал „Свирепо настроение“ – книга, след която писателят започва да се отличава от със стила и метафорите си.

Оформлението на томчето е с рисунка на Стефан Десподов (1950-2015), направена специално за Ковачев. Предвижда се премиера на книгата в началото на декември, когато е по-вероятно да има свободни киносалони.

"Иска ми се тогава да видим и един от документалните филми за писателя - „Бялата сцена на Радичков“ на реж. Димитър Шарков. Намислил съм да поканя Деян Донков да чете откъси от книгата. С него сме от едно село, даже къщите ни са една до друга", допълни с усмивка Ковачев.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна