Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ вероятно ще понижи лихвите с нови 25 базисни пункта през декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените си проценти с нови 25 базисни пункта на заседанието през декември, посочи членът на ЕЦБ Робърт Холцман в интервю а агенция Блумбърг.

"Бих казал, че стъпка от четвърт процентен пункт е вероятна през декември", каза управителят на Австрийската централна банка.

"По-голямо намаление - с половин процентен пункт - е малко вероятно, но не и невъзможно. Но можем също така да заключим, че превантивното намаляване на лихвите равнища през октомври може да е било достатъчно, за да си "вземем почивка" през декември", отбеляза още той.

Бостян Васле, друг представител на ЕЦБ, пък каза, че Европейската централна банка трябва да продължи да намалява лихвените проценти с "премерени" стъпки и разговорите за надхвърляне на целта за инфлация или облекчаване на политиката (намаляване на лихвите) към територия, която стимулира икономическия растежа, засега не са оправдани, предаде Ройтерс.

ЕЦБ понижи лихвените проценти вече три пъти тази година и инвеститорите виждат вероятност от около 40% за нов тяхно понижение през декември - при това с 50 базисни пункта, което би било два пъти по-голямо от предишните намаления.

Ако тези очаквания се оправдаят, това може да доведе до лихвени нива в края на 2024 г., които отново да започне да стимулират икономическия растеж, смятат анализатори. Следващото намаление на депозитната лихва на ЕЦБ, която сега е на ниво от 3,2%, ще я доближи до така наречената неутрална лихва, при която централната банка нито забавя, нито стимулира растежа на икономиката, и този ход може да бъде повод за банката да преразгледа насоките си за поддържане на лихвените проценти "достатъчно ограничителен".

Управителят на Централната банка на Словения Бостян Васле обаче смята, че ЕЦБ трябва да действа "стъпка по стъпка" предвид продължаващата несигурност относно инфлацията.

"Трябва да продължим да вървим към неутрална позиция с премерени стъпки", посочи той пред Ройтерс в кулоарите на есенните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

Инфлацията в еврозоната се понижи през миналия месец под целевото ниво на ЕЦБ от 2% и въпреки че се очаква известно нейно възстановяване през последните месеци на 2024 г., някои централни банкери казват, че ЕЦБ трябва да се върне към целевото си ниво в началото на 2025 г., което е по-рано от прогнозираното.

Излагайки своя аргумент за предпазливост, Васле предупреди, че инфлацията все още не е победена, дори ако последните данни са обнадеждаващи.

"Чрез по-нататъшно понижаване на лихвените проценти ще достигне горната граница на прогнозите за неутрален лихвен процент. След като стигнем до там, може да е уместно да съгласуваме езика си относно необходимостта да запазим лихвите рестриктивни", отбеляза Васле.

Повечето икономисти и политици определят неутралното лихвени ново между 2% и 2,5%, но според различни оценки горната част на диапазона е 3%, а долната част е по-близо до 1,75%.

Васле също така отбеляза, че икономическият растеж е слаб и дългоочакваното възстановяване може да се забави.

"Мекото кацане, последвано от икономическо възстановяване, все още е базовата линия. Последните данни обаче показват материализиране на някои рискове, които могат да забавят очакваното подобряване на растежа", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна