Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата книга "С аромат на печени чушки" ни връща към детството и корените

| Интервю

"С аромат на печени чушки" е новата трета книга на журналиста и писател Ива Димитрова. Пред БНР тя сподели, че това е книга за спомените от детството и за рода, който не трябва да забравяме.

"А ако сме се отдалечили, бързайки да завоюваме всичко, което искаме в живота си, в някакъв момент трябва да се върнем към корените си, защото това, което сме ние днес, е плод на нашите пра пра родители", добави тя в предаването "Преди всички".

Героят на историята е Анастасия, която е заминала в чужбина. Това, което я връща в България, е "ароматът на печени чушки". Открива обаче родословно дърво, започнато от нейния дядо, и послание с него – "Да намери своите корени". Започвайки да търси хора от рода си, тя попада на различни истории, в които до известна степен открива и себе си.

Анастасия е измислен герой, отбеляза авторът, но подчерта, че в книгата има реални персонажи – деца от домовете за изоставени деца.

"Истинската история е родословното дърво, което аз наистина намерих, започнато от дядо ми – една картинка, която се загнезди в съзнанието ми и реших около нея да сътворя романа. Минавам през трудното, защото всеки човек в живота си минава през своите трудности. Важно е как излизаме от трудностите и какво оставяме след себе си", коментира Ива Димитрова. И добави:

"Някой път, улисани в ежедневието си, сякаш забравяме, че борейки се днес, трябва да дадем пример как да се борят децата ни и техните деца в бъдеще".

Авторът споделя, че вярва в приказното. Смята, че ако човек има силите да се бори, хубавите неща се случват. "Хубавото и доброто съществуват", категорична е тя.

Книгата е за загубата и силата, за болката и надеждата, за уроците на живота, които често ни връщат към началото – към моментите и хората, които са ни оформили. Премиерата на новата книга ще бъде на 7 ноември в София.

Цялото интервю на Диана Дончева с Ива Димитрова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна