Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морската медицина и метеорология на фокус на III Варненски фестивал на науката

На III Варненски фестивал на науката, който ще се проведе от 24 до 27 октомври 2024 г. във Фестивалния и конгресен център във Варна, ще се съберат водещи учени от България и света, за да представят своите последни открития и иновации в различни области. Основен акцент в програмата е състоянието на морската среда и нейното влияние върху екосистемите и човечеството, включително теми като морска медицина, метеорология и вирусология.

Сред най-интересните теми е изследването на Черно море, където учени от Варна работят съвместно с френски колеги за измерване на различни показатели за състоянието на водната среда. Тези данни имат глобално значение, като се сравняват с подобни измервания по целия свят. Те осигуряват критична информация за оценка на климатичните промени, динамиката на морската екосистема и нейното здраве.

Фестивалът ще разкрие и нови хоризонти за изследване на ледниците, където дроновете играят ключова роля в набирането на данни от недостъпни и опасни терени. Те позволяват на учените да проследяват процесите, свързани с топенето на ледниците и свързаните с тях климатични промени, като събират точни измервания за повърхностните температури и движението на ледовете.

Изследователите, участващи във фестивала, работят и по теми, свързани с генетичното разнообразие на България. Те се опитват да разгадят историята на човешката популация в региона чрез геномни изследвания, като проучват как историческите събития са повлияли на генетичния състав на населението. Освен това, програмата включва и мистериозни космически теми, фокусиращи се върху големите въпроси на астрономията и физиката.

Една от интересните варненски презентации ще бъде изнесена от д-р Венета Тодорова, която вече 26 години изготвя метеорологични морски прогнози за западната част на Черно море. Нейната презентация, която ще се състои на 25 октомври, ще обхване историята и развитието на метеорологичните прогнози за корабоплаването и рибарите в региона.

"Нашата дейност е с изключително голямо значение за гражданското корабоплаване и рибарите в Черно море. През последните 55 години сме разработвали прогнози, които са в помощ не само на професионалистите, но и на хората, които прекарват време на море," споделя д-р Тодорова в предаването "Нашият ден". Тя ще представи съвременните методи за изготвяне на прогнози и как научните технологии продължават да се усъвършенстват, за да отговорят на нуждите на съвременния свят.

Фестивалът предлага разнообразна програма с 90 индивидуални събития, които включват презентации, научни шоута, прожекции на документални и игрални филми, както и работилници и експерименти на живо. Ще има и записи от събития с чуждестранни гости от софийското издание на фестивала. Събитията ще се проведат в различни зали и пространства, специално преобразени за фестивала, и ще бъдат насочени към различни аудитории – от любители на науката до професионалисти.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна