Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Г-20 виждат добри перспективи за "меко приземяване" на глобалната икономика

Финансови ръководители от водещите развити и нововъзникващи икономики виждат "добри перспективи" за меко приземяване на световната икономика и се ангажират да се противопоставят на протекционизма, според проектокомюнике на Г-20, видяно от Ройтерс преди срещата на групата тази седмица.

Документът, който източник на агенцията каза, че все още може да бъде преразгледан, идва в момент, когато световните финансови лидери (финансови министри и централни банкери) се събират тази седмица във Вашингтон за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка на фона на нарастващото доверие, че централните банки, включително Федералният резерв на САЩ, са победили успешно инфлацията, без да навредят на икономическия растеж или на трудовата заетост.

Той обаче отразява и осезаеми опасения, че този обещаващ сценарий може да бъде променен, ако избухне глобална търговска война в случай, че Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ след по-малко от две седмици.

"Наблюдаваме добри перспективи за меко кацане на глобалната икономика, въпреки че остават множество предизвикателства", се казва в проектокомюникето, с което разполага Ройтерс преди срещата на финансовите министри от Г-20, насрочена за четвъртък.

"Ние сме успокоени от факта, че икономическата активност се оказа по-устойчива от очакваното в много части на света. Все пак растежът е силно неравномерен между страните, което допринася за риска от икономическо разминаване", се казва още в него.

Министрите също така приветстват "добре калибрираната парична политика" на централните банки, която до голяма степен овладя инфлацията и позволи глобално преминаване към по-ниски лихвени проценти.

Все пак опасенията продължават да се въртят около перспективите, които включват средносрочни и дългосрочни оценки за глобалния растеж, който е под историческия тренд. Водеща в списъка с опасения е перспективата за глобални търговски войни, ако Тръмп, който обеща да наложи глобални мита от 10% върху всички стоки, внасяни в САЩ, и данък от 60% върху вноса от Китай, спечели изборите на 5 ноември .

"Ние се ангажираме да се противопоставяме на протекционизма и насърчаваме съгласуваните усилия за подкрепа на основана на правила, недискриминационна, справедлива, отворена, приобщаваща, справедлива, устойчива и прозрачна многостранна търговска система със Световната търговска организация (СТО) в основата си, като в същото време продължаваме да подкрепяме реформаторските усилия на организацията от страна на нейните членове“, се казва в проектокомюникето.

Бразилският министър на финансите Фернандо Хадад изрази вчера увереност, че финансовите лидери на Г-20 ще одобрят съвместното изявление, отразяващо консенсуса в техните дискусии, след като го направиха успешно на последната си среща през юли.

Проектът на комюникето запазва договорения през юли език по отношение на ангажимента на групата за данъчна прозрачност и насърчаване на глобалния диалог относно ефективното данъчно облагане, включително на "физически лица със свръхвисока нетна стойност".

Въпреки че този ангажимент спира до одобряването на глобален данък върху милиардерите - идея, въведена от бразилското председателство на Г-20 - той беше разглеждан като победа от делегацията на най-голямата икономика в Латинска Америка за запазването на въпроса в дневния ред и политическото укрепване на всякакви предложения, които отделните страни могат да представят, посочиха източници на Ройтерс.

Тези източници обаче признаха, че истинското предизвикателство ще дойде на срещата на върха на лидерите следващия месец, тъй като потенциална победа на Тръмп може да накара онези, които неофициално се противопоставят на предложението, да заемат публично позиция срещу необходимостта от по-прогресивно данъчно облагане на милиардерите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна