Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС се произнесе в полза на Intel по продължило две десетилетия антимонополно дело

Снимка: Ройтерс

Съдът на ЕС, върховният европейски съд, се произнесе в полза на технологичния гигант Intel, слагайки край на продължилата почти две десетилетия битка между американския производител на чипове и регулаторите на ЕС, които заявиха, че компанията се е опитала да ограничи свой конкурент, предаде Ройтерс.

Европейската комисия глоби Intel за предоставяне на отстъпки на производителите на компютри Dell, Hewlett-Packard, NEC и Lenovo за закупуването на повечето техни от чипове от Intel, което според регулаторите е опит за блокиране на Advanced Micro Devices.

Съдът на Европейския съюз обаче отхвърли в четвъртък жалбата на ЕК, внесена през 2022 г., за връщане в сила на глобата от 1,06 млрд. евро, наложена от Intel Corporation, като висшата съдебна институция се произнесе в полза на компанията.

Регулаторите обикновено се противопоставят на отстъпките, предлагани от доминиращи компании, защото се страхуват, че може да са антиконкурентни, докато компаниите казват, че правоприлагащите органи трябва да докажат, че отстъпките имат антиконкурентен ефект, преди компаниите да бъдат санкционирани, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна