Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субкултурите на прехода: "Алтерофилия" разказва за 90-те

Снимка: Организаторите

В рубриката "Епизоди от живота" ви представяме една интересна видеопоредица, която е посветена на културата на 90-те години – "Алтерофилия". Инициативата е на креативното студио "Рефлектор" и събира представители на различни субкултури, за да пресъздаде духа на онова време и да покаже как последното десетилетие на XX век е формирало няколко поколения българи.

Поредицата разглежда ключови въпроси като това как се е зародила новата българска култура и как субкултурните течения са оформили общественото съзнание. В нея се проследява трансформацията на обществената енергия от 90-те и нейното влияние върху съвременната култура. Важно е да разберем защо културата на 90-те не е била просто мода, а неизменна част от характера на младите хора в този период.

В предаването "Нашият ден" по БНР, Данислава Делчева от "Рефлектор" сподели повече за проекта и неговото значение. Според нея субкултурите играят съществена роля за развитието на младите хора и изграждането на тяхната идентичност. Тя подчертава, че докато днес музиката все повече се възприема като фон на ежедневието, в "Алтерофилия" тя е централна тема. На фона на музиката от онова време са поставени социалните и политическите събития, които са повлияли на обществото.

"За нас музиката е основното преживяване и това, което ни е изградило," споделя Делчева, което обяснява защо видеопоредицата се фокусира върху нея. Поредицата представя разнообразни герои – някои чрез клипове и текстове на песни, а други като спомени на личности, свързани с 90-те. Сред тези герои са известни фигури като Венци Мицов от "Хиподил" и Кольо Гилъна от "Контрол", които споделят личните си спомени и впечатления от това забележително време.

Така "Алтерофилия" успява да запечата не само музикалния дух на 90-те, но и да освети по-широкия контекст на културните и обществени промени, които продължават да резонират и днес.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна