Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорска ситуация даде втори шанс на жена и двама мъже

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.
Снимка: Радио Стара Загора
Чуй новината! Чуй новината:

Три трансплантации са извършени тази нощ след донорска ситуация, настъпила в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД - Стара Загора, предаде БТА. Това съобщиха от Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Близките на 43-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на мозъчна травма от битов инцидент, взеха благородното решение да дарят неговите органи, допълниха от агенцията.

Чернодробната трансплантация е извършена във Военномедицинска академия. Реципиентът е 40-годишна жена. Две бъбречни трансплантации са извършени в Александровска болница. Реципиентите са двама мъже на 35 и 39 години. По медицински причини други органи не са трансплантирани.

Пациентката, на която е трансплантиран черният дроб, е в добро състояние, контактна и адекватна, съобщиха от Военна болница.

Пациентите, на които е трансплантиран бъбрек, са в стабилно състояние, с добри жизнени показатели и диуреза, съобщиха от Александровска болница.

От агенцията и от двете лечебни заведения изказват благодарност към близките на донора, както и към медицинските екипи.

В памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки, трансплантирани пациенти и близки на донорите засадиха преди дни 16 рози в пространството зад НДК. Инициативата е на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и е част от националната кампания в подкрепа на донорството "Да! За живот!".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна