Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес активността в еврозоната остава слаба и през октомври

Икономическата активност в еврозоната остава през октомври на негативна територия, макар и да доближава нивото на стагнация, тъй като спада търсенето както от страните членки на региона на единната валута, така и от чужбина, а фирмите увеличиха слабо цените,  показват предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши слабо през октомври до 49,7 пункта от септемврийското 7-месечен дън в 49,6 пункта, но за втори пореден месец остава под важното ниво от 50,0 пункта - водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността.

Индексът на новите бизнес поръчки също нарасна символично до 47,8 от 47,7 пункта.

"Еврозоната е "заседнала в коловоза", като икономиката се свива незначително за втори пореден месец. Продължаващият спад в производството се балансира най-вече от малки печалби в сектора на услугите", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.

Графика на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Индексът, определящ активността в промишлеността, нарасна до 45,9 от 45,0, пункта, достигайки 5-месечен връх, но остава далеч от важното ниво от 50 пункта, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 8-месечно дъно от 51,2 пункта спрямо 51,4 пункта месец по-рано, макар и да остава в територията на експанзия.

Индексът PMI, измерващ промишленото производство, нарасна до 45,5 от 44,9 пункта, но въпреки това оптимизмът за предстоящата година намалява, като индексът на бъдещата продукция спадна до 12-месечно дъно от 52,3 спрямо 53,6 пункта през септември.

Компаниите отговориха на по-ниските натоварвания с поръчки, като намалиха заетостта до най-ниско ниво от близо четири години.

Германия и Франция отново бяха основните източници на слабост в еврозоната, като през октомври отбелязаха по-нататъшно значително намаляване на бизнес активността.

Общият PMI индекс на бизнес активност в Германия се повиши слабо до 48,4 пункта от 47,5 пункта през септември (7-месечно дъно), но остава трайно под важното ниво от 50 пункта от юли насам. Немският промишлен PMI индекс остава силно в негативна територия, въпреки че се повиши през октомври до 42,6 оъ 40,6 пункта месец по-рано.

Добра новина е изненадващото ускоряване на активността в сферата на услугите на водещата европейска икономика, като съответният PMI индекс се повиши до 51,4 от 50,6 пункта през септември. Това е най-солидния растеж в сектора на услугите от юли насам и трайното задържане на индекса над нивото от 50,0 пункта за осми пореден месец.

В същото време обаче общата бизнес активност във Франция задълбочи своя спад, като съответният PMI индекс се понижи до 47,3 от 48,6 пункта месец по-рано, задържайки под 50 пункта за втори пореден месец.

Промишленият PMI индекс на Франция спадна леко до 44,5 от 44,6 пункта при по-рязко влошаване на индекса в сферата на услугите - до 48,3 пункта от 49,6 пункта през предходния месец.

Слабите данни са предпоставка за поредно намаляване на лихвите от ЕЦБ на заседанието през декември, след като през миналата седмица централната банка на еврозоната намали за трети път тази година лихвените си ставки, заявявайки, че инфлацията в блока е все по-контролирана, докато перспективите пред икономиката се влошават.

"Инфлацията в сектора на услугите вероятно ще остане висока, тъй като разходите и продажните цени през октомври се повишиха по-бързо от предходния месец. Това вероятно се дължи на постоянния натиск за повишаване на заплатите, който засяга особено силно доставчиците на услуги. Всичко това подкрепя идеята, че ЕЦБ вероятно ще намали основните лихвени проценти само с 25 базисни пункта през декември, вместо с 50 базисни пункта, за които някои говореха", каза още Сайръс де ла Рубия.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна