Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Българи" представя за трети път творби на Десислава Денева

10
Аксиния Джурова и Десислава Денева-Dede (от ляво надясно)
Снимка: галерия "Българи"

Изложба живопис – фигуративни платна и пейзажи на Десислава Денева-Dede са подредени отново в галерия "Българи". Този път куратор е проф. Аксиния Джурова, която пише: 

"Капсулирането" ни по време на пандемията, безпомощността и хаоса пред справянето с нея, последвалите военни конфликти,  връщащи ни десетилетия назад към познатите от филмите руини на градовете и обгорелите стволове на дървета в природата, след пандемичния, електронно генериран свят, коварен в своята виртуална реалност, всичко това присъства в нейните впечатляващи с интерпретацията си картини. И ако нямаше сред тях изящните ѝ пейзажи, в които художничката се е смирила пред величието на природата, щяхме да останем само с първия прочит на хаотичното ни ежедневие. 

Това е, което обаче не е заглушило сетивата ѝ пред природната хармония, качество, не позволило на художничката и високотехнологичния ни днес свят, мултиплициран от медийната стихия, да разкъса психическата ѝ устойчивост, да засегне духа ѝ, както и надеждата. Надежда за възможностите да примири дори несъвместимите дух и материя "Някъде тук", както Деси Денева е озаглавила изложбата си."

Големите картини включват творби от 2017 г. до 2024 г. Те са с две основни теми – "Оксиморон" и "Добавена реалност". Тук се наблюдава допълване в идейно отношение в смисъла на авторова социална рефлексия. Пейзажите са връщане към природата и показват друга страна от  чувствителността на авторката. Те се отличават с лиричен изказ и различна техника.

Изложбата се откри след участието на художничката в изложение в Париж, след предварителна селекция. 

Експозицията може да бъде видяна до 8 ноември 2024 г. в столичната галерия "Българи".

Димитрина Кюркчиева покани  Десислава Денева-Dede да представи изложбата си "Някъде тук" в "Артефир".

Чуйте звуковия файл.

Снимки – галерия "Българи"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна