Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6000 машини за гласуване на предсрочния вот вече са инсталирани

Централната избирателна комисия дава брифинг в сградата на Народното събрание във връзка с предсрочния вот.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Над 6000 машини за гласуване на предсрочния вот вече са инсталирани, паралелно с това 50 държавни експерти от Министерството на електронното управление са проверили на случаен принцип повече от 2000 машини.

До края на утрешния ден ЦИК ще даде разрешение от склада за съхранение да потеглят и първите устройства за най-отдалечените райони на страната, а в събота ще бъдат доставени и машините, определени за София-град.

ЦИК допусна до склада за съхранение медии, които видяха процеса на инсталирането на софтуера и проверките. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева коментира:

"До момента от 6000 са проверени 2000, така че предполагам, че в същия процент ще бъдат проверени и до края тези, които се инсталират. На масите, на които се инсталират машините, на всяко работно място има експерт, които проверяват на случаен принцип машините. Това е вторият път, в който са ни предоставени толкова много експерти – 50. На предходните избори бяха 25. По-рано е имал 10-15-20, с двама експерти е имало избори".

Говорителят на ЦИК предупреди, че ако в двата варненски района, в които в неделя има балотажи за кметове на райони, се проведат от една и съща СИК, изборите може да се обжалват:

"Изборният кодекс не предвижда възможност СИК, назначена от РИК за произвеждане на изборите за Народно събрание, да произведе и частичните местни избори. Отговорността е на ОИК-Варна, РИК-Варна и на местната власт. ЦИК дава само методически указания…".

Репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна