Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В РИМ-Ямбол откриват "Светът на дирижаблите: когато Ямбол беше част от него"

Изложба показва L59 - Ямболският цепелин, прелетял 6800 км

Автор и куратор на експозицията е италианецът проф. Масимилиано Пинучи

| Репортаж

Мултимедийна фотографска изложба "Светът на дирижаблите: когато Ямбол беше част от него" се открива тази вечер в  Регионален исторически музей в Ямбол. Експозицията е от важно значение за жителите на града, тъй като припомня времето, когато от тук цепелин L59 извършва своя епичен полет до Судан през 1917 година.  Какво още може да бъде видяно в експозицията?

Изложбата, която тази вечер ще поведе посетителите в света на дирижаблите, е показана за първи път в италианския град Триест през 2018 г. В първоначалния си вариант разказва за епохата на небесните гиганти, които през втората половина на XIX век, превръщат в реалност мечтата на хората да пътуват сред облаците и да прелитат над океани и неизследвани територии.

Оригинални широкоформатни рисунки и фотографски изображения проследяват еволюцията в развитието на. Чрез видео и аудио материали са представени и завладяващи лични истории, разказва Елена Иночети, част от екипа, който представя експозицията в Ямбол. 

Автор и куратор на изложбата  проф. Масимилиано Пинучи. Той e дизайнер, любител-пилот и експериментатор. Участва в творческото ръководство на различни изследователски проекти, сътрудничи на Генералния щаб на Военновъздушните сили на Италия.  Акцент за ямболските граждани в  изложбата е разказът за местната следа в света на дирижаблите. 
Как Ямбол намира своето място в историята на въздушните гиганти?

В началото на ХХ век през 1915 година, по време на Първата световна война, Германия изгражда, на 9 км от Ямбол  летище с хангар за цепелини. Освен хангар – дълъг 240 метра, широк 70 и висок над 50 метра, инфраструктурата включва водородна, електро, радио и метеорологична станция, както и ремонтна работилница, жилища за 400 души и дори офицерско казино.

Според запазените документи тук в продължение на няколко години са били позиционирани три цепелина, като най- впечатляваща е историята на цепелин  L59 и неговото епично пътуване през 1917 г. Наричан от местните по това време "Ямболският цепелин" става известен с рекорда за най-продължителен полет без кацане, а именно  6800 км.

Въздушният кораб е с впечатляващи размери-неговата дължина е забележете 260 метра, диаметърът на тялото около 25 метра, можел е да натовари 52 тона и е имал 5 бензинови двигателя, скоростта, която е достигал е 103 км/ч. А, ето подробности и за най- продължителния полет, осъществен от ямболския цепелин. 

Той излита за Африка на 21 ноември 1917 година с тайната мисия да достави боеприпаси, оборудване и медикаменти на германски военни части. 

На 23 ноември, когато цепелинът се намира в Судан, в близост до Хартум екипажът получава заповед да не се приземява и да се върне обратно в Ямбол. На 25 ноември дирижабълът каца в Ямбол, като междувременно е бил във въздуха в продължение на 95 часа и 5 минути или почти 4 денонощия.

Проф. Пинучи разкрива част от процеса, съпътстващ създаването на изложбата. Тази вечер ще бъде представена и книгата на проф. Пинучи  - "Airship- Designed for greatness".

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна