Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентство на Тръмп може да нанесе тежък удар върху закъсалата икономика на Германия

Снимка: Файненшъл таймс

Германия би била големият губещ, ако евентуално президентство на Доналд Тръмп предизвика търговска война между Съединените щати и Европа, тъй като индустриалната сила на Германия до преди време вече е потенциално силно уязвима, се посочва в анализи на германски водещи институти, цитирани от Ройтерс.

Бившият президент републиканец Доналд Тръмп представи планове за въвеждане на общи мита от 10 до 20% върху почти целия внос в САЩ, както и мита от 60% или повече върху стоки от Китай, като според него тези мерки ще стимулират американското производство.

Докладът на института IW установи, че при сценарий, при който администрацията на Тръмп наложи мита от 20% на ЕС и единният блок предприеме аналогични ответни мерки, БВП на еврозоната ще спадне с 1,3% през 2027 и през 2028 г., а този на Германия - с цели 1,5 на сто.

Отрицателните ефекти върху БВП на ЕС ще нарастват от 2025 г. до 2028 г., докато ефектите върху БВП на САЩ ще са по-силни само през първите две години, със спад на БВП от 1,3% при мита от 10% и понижение с 1,5% при тарифи от 20% през 2025 г., сочи проучването на немския институт.

Ефектите върху БВП на САЩ намаляват с течение на времето поради вноса на САЩ, който ще намалява повече от износа при този сценарий, осигурявайки все по-положителен ефект върху американския търговски баланс.

Германия, най-голямата икономика в Европа, тази година ще бъде единствената страна от Г-7, която няма да успее да отбележи икономически растеж за втора поредна година, сочат последните прогнози на Международния валутен фонд. Търговски конфликт със САЩ, техният основен търговски партньор, би нанесъл голям допълнителен удар върху немското производство

"Ако приемете моето мнение, че икономическите стимули в Китай ще се окажат разочароващи, тогава Германия няма да бъде спасена чрез възстановяване на китайския растеж. И ако САЩ станат още по-протекционистични, краткосрочните източници на растеж за Германия са много малко", посочи за Ройтерс Джейкъб Функ Киркегор, старши сътрудник в Института "Брюгел" и в Института за международна икономика "Питърсън".

САЩ изпревари Китай като най-голям търговски партньор на Германия през тази година, след като осем поредни години Китай беше номер едно.

"Половината от растежа на Германия винаги идва от износа и ако погледнете какво се случва в света, трябва да е каже, че този стълб на растежа е атакуван", посочи по-рано този месец германският министър на икономиката Роберт Хабек при представянето на актуализираните правителствени икономически прогнози.

Германският износ се сви през 2023 г. с 0,3% поради слабото глобално търсене и геополитическото напрежение. Правителството в Берлин очаква нов свиване с 0,1% тази година.

Проучване на макроикономически институт на фондация "Ханс Бьоклер" пък показва, че мита от 20% биха могли да намалят с един процентен пункт БВП на Германия през първите две години от прилагането им.

Германският износ за Китай пък може да намалее с почти 9,6% като цяло, ако има търговска война между САЩ и Китай, според проучване на института Ifo. Проучването на Ifo показва, че германският износ за САЩ може да спадне с 14,9%, при сценарий, при който Вашингтон наложи мита от 60% върху стоки от Китай и 20% върху стоки от други страни, включително от ЕС.

Износът на автомобили в Германия ще бъде особено силно засегнат, бележейки спад с 32%, както и износът на фармацевтични продукти, който ще се понижи с 35%, показват оценките на Ifo.

Това би било нов удар за германската индустрия - друг стълб на германския икономически модел - която е в спад от години, без обаче да се виждат сигнали за възстановяване.

"Предложените мита върху международните стоки могат да засегнат силно производствения сектор, задълбочавайки проблемите в една вече крехка индустриална база", посочи Нийл Девани, партньор и съръководител на практиката за преструктуриране на компанията Weil, Gotshal & Manges LLP в Лондон.

Дори при тарифи от само 10%, германската икономика ще пострада отчасти поради несигурността, която се създава, каза Юрген Матес, ръководител на международната икономическа политика в института IW.

"Един от основните проблеми на икономиката в момента е слабостта на инвестициите, а също и нежеланието за потребление, защото хората имат това чувство на несигурност", каза още Матес пред Ройтерс.  

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна