Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП отличи с наградата "Сахаров" Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес

Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес.
Снимка: БТА

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 г. в пленарната зала в Страсбург в четвъртък след заседанието на Председателския съвет на Парламента, по време на което беше взето решението, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Председателят Мецола заяви: "Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2024 г. се връчва на Мария Корина Мачадо и избрания президент Едмундо Гонсалес Урутия за тяхната смела борба за възстановяване на свободата и демокрацията във Венецуела. В своя стремеж за справедливо, свободно и мирно предаване на властта те безстрашно отстояваха ценностите, които милиони венецуелци и Европейският парламент считат за особено важни: справедливост, демокрация и върховенство на закона. Европейският парламент подкрепя народа на Венецуела, както и Мария Корина Мачадо и признатия за президент на Венецуела от Европейския парламент Едмундо Гонсалес Урутия в тяхната борба за демократично бъдеще на своята страна. Тази награда е за тях“.

Мария Корина Мачадо беше избраният през 2023 г. кандидат за президентските избори на венецуелската опозиция от името на "Демократична платформа за единство", но по-късно беше дисквалифицирана от Националния избирателен съвет, който е контролиран от политическия режим в страната.

Едмундо Гонсалес Урутия, дипломат и политик, който я замени като кандидат за президент от "Демократична платформа за единство", осъди неспособността на правителството на Венецуела да публикува официални резултати от президентските избори и оспори обявената победа на Николас Мадуро. Г-н Гонсалес Урутия напусна страната през септември, след като беше издадена заповед за неговия арест.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна