Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската танцова платформа Zmina разгръща социалните измерения на танца в “Топлоцентрала”

Антон Овчинников и Александра Кирчева
Снимка: Боян Бочев
До 25 октомври украинската професионалната танцова платформа Zmina ще гостува в „Топлоцентрала“, за да запознае софийската публика с различни аспекти на танцовото изкуство. 

Тази вечер програмата продължава със спектаклите „Dance Macabre. Безсмъртният Танц“ и „Следите“. В петък ще се проведат премиерни прожекции на видеоденс произведения и дискусии с представители на културния сектор. Танцовата платформа Zmina ще запознае широката публика с нови творби на млади и популярни украински хореографи и режисьори.

Проектът Let the body speak започна след началото на мащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г.”, казва украинският хореограф Антон Овчинников, който участва в танцовия проект.

“Причина за създаването на този проект е това, че след започването на военните действия, Антон и неговите партньори решават, че трябва да разкажат на света за украинската култура и украинският танц, за да го внесат в другите култури и да го видят и други хора”, обяснява Александра Кирчева, която също е танцьор и помага с превода от украински.

Момент от спектакъла СледитеОвчинников разказа, че заедно с другите танцьори, са заснели видеа с украински танци, публикували са ги в канала си в YouTube и вече имат над 100 видеа с техни танци. 

Хореографът обясни, че основната задача на този проект е да проследи украинските хореографи - къде се намират и какво правят. Това се налага, защото едно от основните предизвикателства, пред които е изправена украинската общност, е принудителната миграция на много артисти в чужбина.
Въпреки че този въпрос не е толкова належащ за общностите в другите страни, както и в България, въпросът за взаимодействието между артисти, разделени от разстояния, остава актуален за всички.

Украинската танцова платформа представя съвременни произведения, създадени през годините 2023-2024. Всяко от тези произведения изследва границите на съвременния танц, черпейки както от европейските, така и от украинските културни традиции. 

Събитието ще завърши с панелна дискусия с участието на украински и европейски артисти, насочена към обмяна на опит в изграждането на силна професионална общност от хореографи и подкрепа на творческите връзки по време на обществени кризи.

Чуйте целия разговор на Боян Бочев в звуковия файл.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна