Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът на Австрия за ЕК подкрепя пълноправното членство на България в Шенген

Магнус Брунер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Румъния изпълняват условията за пълноправно членство в Шенгенското пространство и заслужават австрийското вето да падне. Това е написал предложеният от Австрия за еврокомисар по миграцията Магнус Брунер в писмени отговори преди изслушването в Европейския парламент. 

Очаква се темата Шенген и австрийското вето срещу пълното прилагане на споразумението за България и Румъния да бъдат основни въпроси по време на изслушването на Магнус Брунер на 5 ноември. 

На последната среща на вътрешните министри от ЕС в Люксембург Герхард Карнер, съпартиец на Брунер от Народната партия, отново блокира влизането на България и Румъния в Шенген и по суша, като заяви: 

"Вървим по правилния път, но не сме стигнали там, където искаме". 

Въпреки че загуби парламентарните избори в края на септември, Народната партия получи във вторник мандат за съставяне на правителство.

Премиерът на Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС, иска през декември да бъде гласувано влизането на България и Румъния в Шенгенската зона. 

"Двете държави са готови, охраняват добре външните граници", заяви на дискусия във Виена унгарският зам. държавен секретар по европейските въпроси Балаш Молнар.
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна