Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Иванов: Изчисляване на размер на месечна издръжка не може да е основа за определяне на МРЗ

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.
Снимка: БГНЕС

Размерът на минималната работна заплата не следва да се обвързва с необходимите, според синдикатите, средства за месечна издръжка, посочи социалният министър Ивайло Иванов и допълни, че в момента е в сила правилото минималното възнаграждение да е 50 на сто от средната заплата за страната.
Минималната работна заплата е единственият механизъм, с който правителството може да влияе върху работодателите, повишават доходите на хората, но анализите за това колко средства са необходими месечно не могат да бъдат основа за определянето на минималната заплата, посочи социалният министър.
"Самата издръжка на живот това е една величина, към която се стремим, но тя е препоръчителна, не може тя да бъде фиксация и тя да съвпада с минималната работна заплата."

Минималната работна заплата в момента е 933 лева, а по данни на КНСБ за издръжка на едно лице през септември са били необходими 1 454 лв.

"Това е една перспектива, която евентуално във времето може да се преследва, но към момента това не е на дневен ред", отбеляза министър Ивайло Иванов.
От началото на 2025 година размерът на минималното месечно възнаграждение ще е 1077 лева.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна