Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Продължава растежът на заплатите в Германия, въпреки че икономиката се свива

Снимка: bundesbank.de

Заплатите в Германия продължават да растат бързо въпреки свиващата се икономика, тъй като работещите си възвръщат повече от покупателната способност, която загубиха поради високата инфлация, съобщи в четвъртък централната банка на страната Бундесбанк, предаде Ройтерс.

Най-голямата европейска икономика е на път да се сви за втора поредна година, засегната от скока на разходите за енергия след нахлуването на Русия в Украйна, по-слабото глобално търсене и силната конкуренция от страна на Китай в автомобилния и сектора на слънчева енергия.

Пазарът на труда обаче, особено в сферата на услугите, остава затегнат и работещите все още са в процес на възстановяване на стандарта на живот, който имаха преди инфлационния скок. Това означава, че ръстът на заплатите остава висок, като колективни споразумения между януари и август бяха за повишаване на заплатите с 6,2% в сравнение с година по-рано, посочва Бундесбанк.

Централната банка изчислява ръст на заплатите от 4% за последното тримесечие на следващата година на базата на вече подписани споразумения. Това би било над темпа от 3%, който Европейската централна банка смята за съвместим с нейната цел за инфлация от 2 н сто, ако се приеме, че по същото време има и повишение с 1% на производителността.

"Тези констатации не поставят фундаментално под въпрос очаквания процес на дезинфлация в Германия", посочи Бундесбанк в своя последен месечен доклад, като в същото време добави:

"Въпреки това, в допълнение към развитието на производителността и маржовете на печалбата на компаниите, ситуацията на пазара на труда е от голямо значение за скоростта и степента на намаляване на инфлацията".

ЕЦБ цитира по-високия от очакванията ръст на заплатите като риск номер едно за нейните прогнози за стабилизиране на инфлацията към целевото ниво от 2%.

Засега обаче реалните заплати в Германия в сектора на услугите са с 2% под нивото, което са достигнали през третото тримесечие на 2021 г., както и с 4% по това ниво в производството.

Бундесбанк добави, че брутният вътрешен продукт на Германия вероятно отново се е свил през третото тримесечие на тази година, но страната би трябвало да избегне "значителен, широкообхватен и продължителен спад на икономическото производство".

"От днешна гледна точка икономическата активност може като цяло да стагнира през четвъртото тримесечие", посочва немската централна банка.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна