Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Антонова посвети книга на Димитър Ненов

Полина Антонова
Снимка: pantonova.com

Излезе от печат книгата на д-р Полина Антонова "Архивът на Димитър Ненов. Систематизации, интерпретации, анализи",  посветена на Димитър Ненов – една от водещите фигури в българската музикална култура и интелектуален елит от първата половина на миналия век – виртуозен пианист, композитор, архитект, преподавател и общественик.

Изданието бе представено премиерно в Трявна, а в столицата - официално на "Софийски музикални седмици".

В своята музикологична книга Полина Антонова представя изцяло нотния архив на композитора и част от личната му кореспонденция, скици, оригинални материали, съхранявани в Научния архив на БАН. 
Предложена е систематизация и подробно са анотирани ръкописите и свързаните с тях словесни документи.
Направен е опит да бъдат открити и научно аргументирани конкретни или хипотетични отговори на наложените в пространството повече от половин век митологеми за житейската и творческа съдба на един от най-енигматичните български музикални творци.

"Това е моят докторат, който правих в периода 2011-2012 г. Той е конкретно фокусиран върху систематизацията, структурирането, идентифицирането, описването – всичко свързано с нотния архив на Димитър Ненов - уточни д-р Полина Антонова. - Главната цел беше архивът да стане достъпен, защото до 2017 г. той беше обект на какви ли не мистификации градски легенди. От една страна да стане достъпен, да се знае какво има в нето, а също, правейки тази структура на архива, да предложа модел, по който той да бъде дигитализиран", допълни още тя.

Според д-р Полина Антонова нотният архив на Димитър Ненов, може да бъде разглеждан като един особен случай.

"Какво имам предвид под “особен случай“ – състоянието и нотната наличност в него е доста фрагментарно, в нотните материали наистина имаше неща за точната идентификация, на които имах нужда от помощ в словесната част на архива. Когато дадена партитура е непълна или има няколко непълни копия, скици, или пък когато изобщо няма скици, започва проучване в едно друго поле. Тогава малко излязох от първоначалната музикална част на архива и навлязох в словесната част. На помощ ми дойдоха кореспонденцията и автобиографичните материали", поясни тя.

По думите ѝ, най-важната и основна ценност, която се съдържа в архива, са оригиналните партитури, а словесните материали и кореспонденцията дават една комплексна представа за личността на твореца – житейския и творческият му път. Особеното в случая на Ненов е, че неговия труден житейски избор до голяма степен  определя творческия му път – той оставя малко произведения, живее кратко, умира в творческия си разцвет.

Обикновено Димитър Ненов битува в нашето пространство с клавирните си произведения, те се свирят най-много, симфоничната и вокално симфоничната музика не. Друга ценност са кореспонденцията на Ненов и автобиографичните материали, защото представят неговата гледна точка. изтъкна д-р Полна Антонова.

Чуйте още интересни аспекти за личността и музиката на Димитър Ненов в интервюто на Боян Бочев с д-р Полина Антонова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна