Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две обвинения за собственика на балона, свързан с инцидента край Ботевград

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Повдигнати са две обвинения на собственика на балона във връзка с произшествието с двама парашутисти край Ботевград вчера, съобщиха на брифинг от Софийската окръжна прокуратура.

Едното е за причиняване на смърт по непредпазливост, а другото е за причиняване на телесна повреда по непредпазливост при управление на балон, без документи, без регистрация и удостоверение за летателна годност, без издаден лиценз за правоспособност и в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване.

Мъжът, който е на 44 години, е задържан за до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда да бъде оставен за постоянно в ареста.

Окръжният прокурор на София Наталия Николова, каза още, че собственикът на балона е осъждан 5 пъти:

"И двете деяния са извършени по непредпазливост. В хода на разследването са извършени три огледа на местопроизшествието, извършено е претърсване и изземване в дома на вече обвиняемото лице, предстои събиране на още документация.

Лицето е осъждано пет пъти - последно през 2018 година, за кражба, за пътнотранспортно произшествие, за унищожаване и повреждане и два пъти за държане на високорискови наркотични вещества", каза окръжният прокурор на София.

На починалото лице не се е отворил парашута, посочи още прокурор Николова, но добави, че това със сигурност ще установи експертиза. Тя добави, че парашутите са отговаряли на изискванията.

Вчера един човек загина, а друг е с опасност за живота, след скок с парашут от балон с горещ въздух в Софийска област, между ботевградските села Литаково и Новачене.

Парашутистите са цивилни. Скочили са от балон, в който са били общо четирима души, сред които собственикът и един делтапланерист. Времето е било мъгливо.

След инцидента окръжната прокуратура образува досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност.

Също така собственикът на балона бе задържан за срок до 24 часа от полицията.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна