Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват предполагаема екзекуция на украински военнопленници

Украински военнопленник прегръща близките си по време на размяна на военнопленници.
Снимка: БТА

Украинската главна прокуратура обяви, че започва разследване на предполагаемата екзекуция на четирима украински военнопленници, извършено от руски войски в източната част на страната - пореден инцидент от този тип през последните месеци, за който Киев съобщава, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Четиримата военнослужещи от украинската Национална гвардия са били заловени от руски сили по време на щурм на украински позиции на 6 октомври, близо до град Селидове в украинската Донецка област, където се водят ожесточени боеве, съобщи прокуратурата в Телеграм. 

"Представителите на руските въоръжени сили са записали на видео разпита на ранените и невъоръжени национални гвардейци", отбелязва прокуратурата.

На следващия ден украинските сили са си върнали загубените позиции и са открили телата на заловените си другари. 

"Убийството на военнопленници е крещящо нарушение на Женевските конвенции и тежко престъпление според международното право", припомня същият източник.

Украинските власти са започнали разследване за "нарушаване на законите и обичаите за водене на военни действия, в комбинация с предумишлено убийство".

Засега няма коментар от страна на Москва.

Украйна разполага с информация за най-малко 102 украински военнопленници, екзекутирани от началото на руското нашествие през февруари 2022 г., заяви в петък Дмитро Любинец, украинският комисар по правата на човека (омбудсман). Той смята, че истинският брой на тези случаи е "далеч по-голям".

Служителят на украинската главна прокуратура Юрий Белоусов заяви в началото на месеца, че броят на екзекуциите е започнал да се увеличава в края на 2023 г. и че преобладаващата част от тях са били извършени през тази година.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в убийства на военнопленници от началото на руското нашествие. Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека твърди, че е "документирала множество нарушения на международното хуманитарно право срещу военнопленници, включително случаи на екзекуции по бързата процедура на руски и украински военнопленници".

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна