Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на икономическата активност в САЩ в началото на четвъртото тримесечие

Икономиката на САЩ започна четвъртото тримесечие на стабилна основа, като се очаква добър растеж в края на годината, показват резултатите от последното бизнес проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс за октомври нарасна до 54,3 от 54,0 пункта през септември, сигнализирайки за солиден растеж в началото на последното за година тримесечие.

Икономическата експанзия се дължи изцяло на сектора на услугите, където съответният PMI индекс нарасна до 55,3 от 55,2 пункта месец по-рано, докато бизнес активността в производствения сектор се сви за четвърти пореден месец (индекс по нивото от 50 пункта), въпреки че промишленият PMI индекс нарасна през октомври до 47.8 пункта от 15-месечното септемврийски дъно на ниво от 47,3 пункта.

Промишлеността в наши дни обаче представлява по-малка част от икономиката на САЩ и се намира в продължителен спад поради високите лихви и и промяната в моделите на потребителските разходи.

В същото време ценовият PMI индекс - мярката на проучването за средните цени, начислявани от бизнеса за стоки и услуги, падна през октомври до 51,6 пункта от 54,6 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от 2020 г., което е добър сигнал за продължаващо отслабване на инфлацията.

"През октомври бизнес активността продължи да расте с окуражаващи солидни темпове, поддържайки в началото на четвъртото тримесечие икономическия подем, регистриран през годината до момента. Октомврийският предварителен PMI индекс е в съответствие с растежа на БВП с годишен темп от около 2,5%", коментира главният бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence Крис Уилямсън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени