Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 3% от БВП годишно, за да преминат страните към зелена икономика, сочи изследване

Снимка: БГНЕС

До 3% от брутния си вътрешен продукт трябва да инвестират страните годишно, за да преминат към зелена икономика и да постигнат целите за изменение на климата до 2050 г., показват обявените икономически прогнози на изследователски екип от Университета на Кипър. 

Експертите отбелязват, че в момента има силни социални и политически реакции срещу тежестта на политиките за климата.

За борба с климатичните промени европейските страни трябва да инвестират от 1,5 до 2% от брутния си вътрешен продукт, страните от Г-20 трябва да отделят 2%, а в световен мащаб размерът на средствата достига 3% от брутния вътрешен продукт, подчерта професорът по финанси от Университета на Кипър Ставрос Зениос.

Според него голямото предизвикателство пред страните е как ще насочат парични ресурси за справяне с последиците от изменението на климата, както и за финансиране на мерки за адаптиране на обществото и бизнеса към тях.

Необходимите инвестиции са допълнителен натиск върху икономиките, след нанесените финансови щети от климатичните бедствия. В същото време се отчита, че в дългосрочен план измененията на климата могат да доведат до забавяне на икономическия растеж и икономически загуби, посочи проф. Зениос.

Кипър призовава за разработването на обща средиземноморска енергийна стратегия, която може да допринесе в усилията за справяне с климатичната криза в региона, заяви енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени