Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идентифицирани са двамата извършители на атентата в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Идентифицирана е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, обяви турският министър на вътрешните работи Али Йерликая. Те са членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), написа той в социалната мрежа "Екс". Петима души загинаха, а 22-ма бяха ранени при нападение вчера срещу производителя на военна техника "Тусаш".

"Решени сме да прочистим нашите земи от коварната терористична организация", написа още вътрешният министър. Турските военновъздушни сили нанесоха удари по позиции на кюрдски бойци в Ирак и Сирия, очевидно в отговор на вчерашното нападение. Турция редовно атакува позиции на ПКК там с бойни самолети и дронове, а военната компания "Тусаш" е най-големият турски производител на бойна техника.

Вчерашното нападение дойде ден след като влиятелен турски националист и ключов съюзник на президента Ердоган призова за освобождаването от затвора на дългогодишния кюрдски лидер Абдула Йоджелан, който излежава доживотна присъда. Според Давлет Бахчели лидер на Партията на националистическото движение, Йоджалан би могло да бъде освободен предсрочно, ако се откаже от насилието и разпусне организацията си. 

Той направи изненадващото предложение след медийни спекулации през последните седмици за нови усилия за прекратяване на десетилетния конфликт на Турция с кюрдските бойни групи. Вчера Йоджелан е бил посетен от свой роднина за първи път от четири и половина години и предаде чрез него послание, с което сигнализира, че е готов за мирни преговори с Турция, съобщиха турски медии. 

Лишеният от свобода кюрдски политик и бивш съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ даде да се разбере, че ако Йоджалан поеме инициативата и иска да отвори път за политиката, той ще застане зад него "с всичките си сили".

Кюрдската работническа партия на Йоджелан води от 40 години въоръжена борба за създаването на независима кюрдска държава.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени